Plenković: Sožalje družini preminulega Praljaka, nezadovoljstvo s sodbo Hrvatom iz BiH

1

Hrvaški premier Andrej Plenković danes izrazil sožalje družini Slobodana Praljaka, ki je storil samomor z zaužitjem strupa ob razglasitvi zaporne kazni na haaškem sodišču. Izrazil je tudi nezadovoljstvo in obžalovanje hrvaške vlade s pravnomočno sodbo šesterici Hrvatov za vojne zločine, ki so bili storjeni nad Bošnjaki med vojno v BiH.

Predsednik hrvaške vlade je ob začetku današnje novinarske konference na sedežu hrvaške vlade ocenil, da Praljakovo dejanje “največ govori o moralni nepravičnosti do šesterice Hrvatov iz BiH in hrvaškega naroda”. Poleg sožalja družini Praljak je uvodoma izrazil sožalje žrtvam vseh vojnih zločinov, ki so bili storjeni v BiH.

Plenković je kot posebej pomembno izpostavil, da je prizivni senat haaškega sodišča julija letos pojasnil, da vsebina prvostopenjske sodbe proti šesterici Hrvatov iz leta 2013 ne pomeni nikakršnih konkretnih sklepov o sodelovanju hrvaškega državnega vrha v skupnem zločinskem načrtu in jih ne bremeni nobenih zločinov. Sodišče je ob tem potrdilo, da ni v njihovi pristojnosti, da bi ugotovili kazensko odgovornost držav.

“Hrvaška meni, da se z današnjo sodbo napačno aludira na vlogo državnega vrha v dogodkih v BiH v 90. letih. Stališče vlade je, da državni vrh v teh vojnih dogodkih nikakor ni mogel biti povezan z dejstvi in interpretacijami, ki so jih poskusili pojasniti in interpretirati v sodbi iz leta 2013,” je povedal Plenković.

Obenem je dejal, da prizivni senat ni upošteval delov pritožb, ki so se nanašale na določitev skupnega zločinskega načrta. Meni, da je to v nasprotju z resničnimi dogodki med vojno v BiH. Kot absurdno je izpostavil, da v nobeni mednarodni sodbi o vojnih zločinih v BiH niso ugotovili odgovornosti nekdanjega državnega vrha Srbije.

Napovedal je, da bo hrvaška vlada sprožila pravne in politične mehanizme, da bi zavrnila navedbe iz današnje sodbe. Pojasnil je, da obstajajo elementi za revizijo postopka ter sprožitev tega vprašanja v Varnostnem svetu ZN, ki je ustanovil haaško sodišče.

Plenković je podrobno izpostavil vse oblike sodelovanja med Hrvaško in BiH v času vojne ter sporazume, ki so omogočili posredovanje hrvaške vojske proti srbskim silam v BiH. Med drugim je spomnil, da je hrvaška vojska ustavila srbsko obleganja Bihaća ter preprečila genocid, kakršen se je pred tem zgodil v Srebrenici. Izpostavil je operacijo Nevihta kot ključno za prekinitev vojne ne le na Hrvaškem, temveč tudi v BiH.

Dodal je, da je Hrvaška skrbela za tisoče beguncev iz BiH ne glede na njihovo narodnost in da je bila med prvimi državami, ki so priznale neodvisnost BiH. Poudaril je, da samostojne BiH ne bi bilo, če je ne bi podprli Hrvati na referendumu v BiH leta 1992, ko so z Bošnjaki postavili temelje za neodvisnost BiH.

Hrvaški premier je v odgovoru na novinarsko vprašanje ocenil, da sodba ne bo imela velikega vpliva na odnose med Hrvaško in BiH, ki sta, kot je dejal, prijateljski državi. Hrvatom v BiH je sporočil, da bo hrvaška vlada podpirala njihov obstoj v tej državi, vladi v Sarajevu pa, da bo Hrvaška ostala največja podpornica evropske poti BiH. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. Muslimani zavzamejo Vatikan pravi

  In koliko muslimanskih vojnih zločincev je bilo kaznovanih zaradi trgovine s človeškimi organi na Kosovu?
  In koliko članov IS mislite, da bo obsojenih za klanje žensk in otrok in zakaj se je Bin Laden Srečal z Alijo Izetbegovć?
  Zakaj so prepovedali konopljo, čeprav je samo tista, ki jo imajo v Rogu v resnici mamilo, z ostalo bi pa lahko poganjali avtomobile?
  Muslimani bodo zavzeli Vatikan, EU bo propadla, poplave, potresi in viharji bodo vedno močnejši in pojavili se bodo tudi na lokacijah na katerih jih prej ni bilo nikoli. Voda se bo dvignila in vulkani bodo bruhali. V Evropi se bodo pojavile grozljive bolezni.
  Vse to samo zato, ker je naftna mafija skrila izum sv. Miklavža Tesle. Veseli me za gospoda Slobodana Prljaka, da ne bo videl tega kar se bo zgodilo z Vatikanom in Evropo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen