Na črni petek stavka pri Amazonu v Nemčiji in Italiji

0

Zaposleni pri spletnem trgovcu Amazon v Nemčiji in Italiji so na današnji črni petek, dan velikih popustov, prekinili z delom. V Nemčiji si želijo nove kolektivne pogodbe, v Italiji pa višje plače, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji se je več deset zaposlenih zbralo tudi pred logističnim centrom Amazona blizu mesta Piacenza ter zahtevalo višje plače. Čeprav stavka ni ustavila dela v celoti, sindikati zagotavljajo, da je udeležba visoka. Amazon v Italiji zaposluje okoli 4000 ljudi, od tega kakih 2000 prek agencij.

Logistični center v Italiji je podjetje ustanovilo pred 10 leti. Delavci tam so nezadovoljni predvsem s plačami, pogajanja z vodstvom družbe pa zaenkrat niso obrodila sadov. Amazon poudarja, da so plače v družbi med najvišjimi v logistični branži.

Stavkajo pa tudi zaposleni pri Amazonu v Nemčiji, kjer je stavko sklical sindikat Verdi. Ta zahteva pogajanja o novi kolektivni pogodbi.

Po vsej Nemčiji Amazon zaposluje več kot 12.000 ljudi, po navedbah Verdija pa stavkajo v logističnih centrih Bad Hersfeld, Leipzig, Rheinberg, Werne, Graben in Koblenz. Podporo so jim izrekli tudi francoski kolegi.

Črni petek je dan, ki so ga trgovci v ZDA uvedli kot dan velikih popustov po ameriškem zahvalnem dnevu. V zadnjem obdobju se je praksa velikih popustov na ta dan razširila tudi v Evropo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen