Lokalne volitve odslej tretjo novembrsko nedeljo

0

Poslanci so z 61 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o lokalnih volitvah. Novela prinaša stalen datum lokalnih volitev, ki bodo odslej potekale tretjo nedeljo v novembru.

Novelo je predlagala vlada, z njo pa je želela po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Nejca Brezovarja predvsem poenostaviti volilne postopke ter občinam znižati stroške volitev.

Novela prinaša stalen termin rednih volitev. Po šestih rednih lokalnih volitvah namreč po besedah Brezovarja ugotavljajo, da se zaradi načina določanja datuma glasovanja ta po koledarju vseskozi pomika na zgodnejši termin. Tako bi to spremenili in fiksirali datum volitev na tretjo novembrsko nedeljo. Prvič bodo lokalne volitve po novem potekale že prihodnje leto.

Prav tako novela zmanjšuje število volilnih organov, natančneje razmejuje pristojnosti med Državno volilno komisijo in ministrstvom za javno upravo, spreminja ureditev glede nadomestil članom volilnih organov ter določa določa vključitev tujcev v volitve svetov ožjih delov občin, je še pojasnil Brezovar.

Novela je imela med poslanskimi skupinami široko soglasje, čeprav so se v dosedanji proceduri mnenja kresala predvsem glede datuma volitev. Sprva je bila kot stalni datum volitev predvidena druga nedelja v novembru, a so ga na predlog SDS na matičnem odboru prestavili na tretjo novembrsko nedeljo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen