Kriminalisti kot osrednjo tarčo hudodelske združbe, ki naj bi se ukvarjala s prostitucijo določili Gregorja Jagra, eks šefa mariborskega Zaresa!

6

Mariborski kriminalisti so v torek v Mariboru in širše izvedli hišne preiskave zaradi suma trgovine z ljudmi, v središču preiskave pa naj bi se po pisanju spletnega Večera znašel nekdanji lokalni politik in podjetnik, nekaj časa tudi mariborski podžupan Gregor Jager iz kvote propadle stranke Zares, ki jo je vodil Gregor Golobič. Gre za posle v hiši erotike, ki je v stavbi nekdanje pekarne v Melju deloval lani.

Kot dodaja Večer, naj bi bila v preiskavi tudi Jagrova nekdanja poslovna partnerica, preiskave pa so potekale tudi v Avstriji, od koder naj bi prihajal glavni organizator dogajanja v zdaj že zaprti hiši erotike v Melju. Kriminalisti preiskujejo, ali je za domnevno prostitucijo od januarja lani do septembra letos stala hudodelska združba, piše časnik.

Večeru za zdaj ni uspelo razkriti, katera kazniva dejanja natančno preiskujejo kriminalisti in koliko ljudi je osumljenih, saj na Policijski upravi Maribor uradno ne razkrivajo skoraj nič. Kot jim je povedal tiskovni predstavnik Miran Šadl, “opravljajo več procesnih opravil v predkazenskem postopku na več lokacijah v Mariboru in širše”.

Ob tem je še dodal, da iščejo dokaze in sledi uradno pregonljivih dejanj, ker pa je predkazenski postopek še v teku, več informacij za zdaj ne morejo posredovati. Neuradno je časnik izvedel, da so bile torkove hišne preiskave, ki jih je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, odredbo zanje pa je podpisal mariborski sodnik Janez Žirovnik, povezane s kaznivim dejanjem trgovine z ljudmi.

Preiskava naj bi potekala tudi v Avstriji, saj se je v njej znašel osumljeni, ki je aprila lani v pogovoru za časnik razložil, da bo erotična hiša v Melju podobna avstrijskim, ki delujejo pod imenom Laufhaus. Vendar naj bi bilo po mnenju časnika že takrat jasno, da najbrž nima čistih namenov, glede na to, da se jim je predstavil z nepravim imenom.

Upravljavci hiše erotike so prostore v Melju najeli od podjetja AG tim, ki je v lasti hčere nekdanje Jagrove poslovne partnerice, kriminalisti pa v času preiskave niso prostosti odvzeli le njeni materi, pač pa tudi Jagru, ki se je v preteklosti v Mariboru potegoval celo za županski stolček, še dodaja Večer.

Pripis 17.11.2017

Na podlagi akcije, v okviru katere so bile pred dnevi hišne preiskave v Mariboru, bo kazensko ovadenih zaradi suma trgovine z ljudmi devet fizičnih in ena pravna oseba. V erotično masažnem salonu naj bi izkoriščali dekleta iz 11 držav. Identificiranih je bilo 56 žrtev trgovine z ljudmi, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Večmesečno kriminalistično preiskavo so izvedli v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi in v okviru predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo. Pri tem so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Zaključno akcijo so sprožili v torek, ko so na širšem območju Maribora, Gradca, Beljaka in Dunaja izvedli devet sklopov hišnih preiskav, vezanih na sume trgovine z ljudmi in nezakonitega prehajanja državne meje ali ozemlja države. V Sloveniji so začasno pridržali štiri osebe.

Z zbranimi obvestili so kriminalisti po navedbah Policijske uprave Maribor ugotovili, da je hudodelska združba novačila, nastanjala in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Mariboru.

Med identificiranimi 56 žrtvami trgovine z ljudmi je večina državljank Romunije, Madžarske ali Slovaške, ena je državljanka Slovenije. Te osebe je hudodelska združba po ugotovitvah kriminalistov izkoriščala od marca lani.

Poleg devetih fizičnih oseb in ene pravne osebe, ki bodo ovadene zaradi domnevne trgovine z ljudmi, zaradi česar jim grozi do deset let zapora, bodo kriminalisti po besedah Munde ovadili dve fizični osebi in eno pravno osebo zaradi ukvarjanja z nezakonitim prehajanjem meje, kar se kaznuje z zaporom do pet let. V Sloveniji naj bi pridobivali dovoljenja za prebivanje in delo za varilce s Kitajske in iz Bangladeša, ki pa so jih nato zaposlovali v drugih evropskih državah. Na ta način naj bi v Evropo pripeljali vsaj 16 ljudi.

“Z zlorabo legalnih institutov so preslepili pristojni organ glede namena tujcev, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Slovenije, kjer takšnih poklicev dejansko primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije,” je pojasnil Munda.

O konkretnih imenih in nazivih Munda ni želel govoriti. Po poročanju časnika Večer so se torkove hišne preiskave nanašale na posle v zdaj že zaprti hiši erotike v mariborski četrti Melje.

Munda je potrdil, da je bila trgovina z ljudmi povezana s prostitucijo, pri čemer so ovadeni izkoristili socialno-ekonomsko stisko oseb z namenom ustvarjanja lastnega dobička. Kot primer je navedel: “Nekdo, ki te nastani v objektu, kjer ti pojasni pravila in hierarhijo ter način izvajanja prostitucije v za to urejenih sobah, kjer ženske hkrati tudi prebivajo, ki pove, da se prostitucija izvaja vse dni v tednu, najmanj v času od 10. do 24. ure, da je cena prostitucije določena in da morajo za najem sobe plačati 450 evrov na teden oziroma 70 evrov na dan, da se najemnina plača vnaprej in da morajo prostitucijo prikrivati pred policijo, stori po našem mnenju vse znake očitanih kaznivih dejanj.”

Med ovadenimi je nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki zavrača vse očitke. Kot je povedal v četrtek, je družba AG tim, katere polovični lastnik je, oddala prostore v najem družbi iz Avstrije z notarsko overjeno pogodbo, v kateri je navedeno, da mora ta urediti svoje poslovanje v skladu s slovensko zakonodajo. Drugih kontaktov naj ne bi imel z njimi, kot najemodajalec pa ne more odgovarjati za to, kaj se je dogajalo v teh prostorih.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi njegova družba Jagger pomagala pri domnevno nezakonitem prehajanju delavcev iz tretjih držav v druge države EU. Kot je dejal, so za varilce s Kitajske in iz Bangladeša pridobili vsa potrebna dovoljenja, v EU pa velja prosti pretok ljudi. (sta/ured)

Št. komentarjev: 6
 1. Dr. bero pravi

  Včasih je po Mariboru imel tale tip neke precej neužitne restavracije Panda, potem ko mu je to propadlo, pa se je očitno hitro podal v kriminalne vode. Za kozlat.

 2. Gorazd pravi

  A je v totem mestu od politikov sploh kdo še čist??? Sama gamad in kriminal!

 3. čarli pravi

  Kdaj bodo takšne in podobne kriminalne bureke dali za enih par let pod ključ?

 4. eki pravi

  Fuj te bodi Jager, kako si lahko taki grauž, da se ukvarjaš z izkoriščanjem nemočnih žensk?!?

 5. klavdija pravi

  Ostala sem brez besed nad očitanimi kaznivimi dejanji tega jagra… in takšni bi radi vodili celo največja slovenska mesta? Narobe svet…

 6. re gornjemu pravi

  Kar se tega tiče je Franca za njega očitno prava “bubica”, čeprav na svoji kmetiji prideluje “enormne” količine lubenic, špargljev, zelja, krmi divje prašiče, prodaja bale sena, ki so, kar se cene tiče verjetno zlate in vse to proda , kot suho zlato.Ne vem kako to, da ostalim kmetom to ne uspeva? Ob vseh gornjih lažeh pa ga ljudje izvolijo v državni svet. Kajne Klavdija, res narobe svet?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen