Animirani Martin Krpan z uradno premiero na Slovenskem knjižnem sejmu

0

Na 33. Slovenskem knjižnem sejmu (SKS), katerega simbol je Levstikov Martin Krpan s knjigo pod roko, bo danes ob 11. uri uradna premiera istoimenskega animiranega filma, ki je pri Strup produkciji nastal v režiji Nejca Sajeta s podobami NATANeskuja. Liki v animirani različici Martina Krpana so sodobni ter dinamično in šaljivo animirani.

Knjižni sejem letos vabi v svoje vrste s podobo Krpana ob 100-letnici izida te prve izvirne slovenske slikanice Frana Levstika, opremljene z ilustracijami Hinka Smrekarja. Animirani film sicer ni nastal ob letošnji obletnici, ampak izhaja iz gledališke predstave mariborske in ljubljanske Drame Martin Krpan iz leta 2013, ki jo je režiral Janez Burger.

V risanki je Krpan, “slovenski (super)junak iz 19. stoletja”, še vedno nezemeljsko močan, a je tudi simpatično prismuknjen, kot je navihana tudi njegova kobilica in mnogi drugi liki v risanki, so sporočili iz Strup produkcije.

Režiser Saje je za STA povedal, da so si z ekipo želeli z animiranim filmom Krpana predstaviti v novi in sveži oblikovni formi, ki bo blizu otrokom. Za vizualne podobe so že pri predstavi sodelovali z NATANeskujem, ki ima po Sajetovih besedah “specifično risbo, ki definitivno odstopa od ustaljene forme, kakršne smo navajeni iz originalnih del o Martinu Krpanu”. Pod najbolj znane podobe iz Martina Krpana se sicer podpisuje Tone Kralj, z otroškega vidika pa so bile lahko za marsikoga zrele, resnobne, morda celo grozne.

Saje je ob tem razmisleku povedal, da si je že ob snovanju projekta kot pogoj zastavil, da se Krpana predstavi v novi, sveži oblikovni formi, tako da bodo junaki upodobljeni v slogu risanke in primerni za otroško občinstvo. Pa tudi malce hecni, saj je po Sajetovih besedah tudi knjiga po svoje komično napisana.

Risanka Martin Krpan prav tako “s profesionalnim jezikovno-didaktičnim pristopom popularizira originalno predlogo in ohranja slovensko literarno izročilo”. Glasove so likom posodili slovenski igralci ter radijski in glasbeni ustvarjalci – Sebastijan Cavazza, Jernej Kuntner, Primož Pirnat, Katja Šoltes, Jaka Ivanc in Klemen Klemen.

Umetniški vodja projekta je bil Blaž Čadež, Saje je bil tudi direktor fotografije, avtorsko glasbo podpisuje Davor Herceg, montažo Tomaž Gorkič, kot oblikovalec zvoka pa je pri projektu sodeloval Sašo Kalan. Za animacijo so poskrbeli Zarja Menart, Iztok Šuc, Timon Leder, Toni Mlakar in Matej Lavrenčič, koproducenti risanke pa so RTV Slovenija, Shakemoon, Kerozin in Mirabelka.

Animirani film Martin Krpan je bil javnosti prvič predstavljen na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma. Videti ga je bilo mogoče še na nekaj festivalih, med drugim v sklopu 8. Festivala evropskega in mediteranskega filma, ter v Slovenski kinoteki v programu Animateke ob mednarodnemu dnevu animiranega filma. V decembru bo prikazan še v sklopu mariborskega festivala Vilinsko mesto ter festivala Animateka.

Krpanova zgodba je bila že predstavljena v vrsti raznolikih knjižnih in ilustriranih izdaj, doživela je odrske uprizoritve, stripovsko različico in je izšla na nosilcih zvoka. Pri Mladinski knjigi je ob letošnji stoletnici povesti izšla jubilejna različica dela z upodobitvami Hinka Smrekarja iz prve izdaje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen