Umrla najbogatejša ženska na svetu Liliane Bettencourt, dedinja L’Oreala, ki je bila težka 33 milijard evrov

0

Dedinja kozmetičnega velikana L’Oreal Liliane Bettencourt, ki se je zadnja leta borila z demenco, je ponoči umrla, je sporočila njena družina. Stara je bila 94 let. Bettencourtova, katere premoženje so ocenili na 33 milijard evrov, je bila po pisanju revije Forbes najbogatejša ženska na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Liliane Bettencourt je umrla sinoči doma,” je sporočila njena hči Francoise Bettencourt Meyers in dodala, da je odšla v miru.

Po oceni Forbesa, ki so jo objavili marca, je bila 14. najbogatejša oseba na svetu. Zadnjih nekaj mesecev je živela na samem v vili v prestižnem pariškem predmestju Neuilly-sur-Seine, piše nemški časnik Die Welt.

Tudi sicer so jo v javnosti videli le redko, odkar je leta 2012 zapustila L’Orealov odbor direktorjev. Njeno ime pa se je vseeno nekajkrat pojavilo na naslovnicah. Več njenih spremljevalcev je namreč izkoristilo poslabšanje duševnega zdravja Bettencourtove in se med drugim okoristilo z njenim premoženjem. Za svoja dejanja so se večinoma neuspešno zagovarjali tudi na sodišču, navaja AFP.

Bettencourtova se je rodila leta 1922 v Parizu kot edini otrok Louise Madeleine Berthe in ustanovitelja L’Oreala Eugena Schuellerja. Mama ji je umrla, ko je bila stara pet let in se je zato toliko bolj navezala na očeta. V očetovem podjetju je začela delati že pri 15 letih kot pripravnica.

Podjetje je podedovala po smrti očeta leta 1957, njena podjetniška zgodba pa se je končala leta 2012, ko njeno mesto v odboru direktorjev prevzel vnuk Jean-Victor Meyers. Sodišče je namreč leta 2011 presodilo, da Bettencourtova ni več sposobna opravljati svoje funkcije, in pooblastilo Meyersa. Dedinja je že od leta 2006 bolehala za demenco in Alzheimerjevo boleznijo.

Kljub temu da ima Bettencourtova le eno hčer, pa ni jasno, kaj se bo zgodilo s podjetjem. Čeprav so hči Francoise, njen soprog Jean-Pierre Meyers in njuni sinovi obljubili, da bodo obvarovali podjetje, so se že večkrat pojavile govorice, da bo L’Oreal prevzel švicarski gigant Nestle. Že sedaj si namreč lasti 29,58 odstotka podjetja, družina pa 29,79 odstotka. Nestle je med drugim že sporočil, da namerava pol leta po smrti Bettencourtove dokupiti potrebne delnice, da si zagotovi večinski delež, piše Die Welt.

Podjetje, ki je s svojimi kozmetičnimi izdelki poznano po vsem svetu, zaposluje več kot 89.000 ljudi in ima letno 25,8 milijarde evrov prihodkov, poroča dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen