Ponesrečeni južnokorejski trajekt dosegel pristanišče

0

Ponesrečeni južnokorejski trajekt Sewol je danes dosegel pristanišče Mokpo na jugozahodu države skoraj tri leta po tem, ko je izplul na pogubno pot, na kateri je umrlo več kot 300 ljudi, večinoma dijakov.

Ladja, na kateri je razbitina 6825 ton težkega in 145 metrov dolgega trajekta, se je zasidrala v pristanišču, potem ko je opravila 105 kilometrov dolgo pot od kraja, kjer je bil potopljen trajekt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razbitine trajekta, ki so ležale na 40 metrih globine, so dvignili minuli teden, skoraj tri leta po najhujši pomorski nesreči v zgodovini Južne Koreje.

Razbitine bodo sedaj pregledali preiskovalci. Morsko dno, s katerega so dvignili razbitine, prav tako preiskujejo.

Trajekt Sewol se je potopil 16. aprila 2014 na poti med Incheonom in otokom Jeju. Na ladji je bilo 476 ljudi, med katerimi so bili večinoma dijaki na šolskem izletu. Preživelo je 172 ljudi, med njimi tudi najvišji člani posadke, ki so trajekt zapustili med prvimi. Našli so 295 trupel, devet ljudi je še pogrešanih. Preiskovalci upajo, da bodo morda v razbitinah trajekta našli njihove posmrtne ostanke.

Preiskovalci so ugotovili, da je bila nesreča posledica neizkušene posadke, nezakonitega preoblikovanja trajekta ter pretežkega tovora. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen