Oče kopilota Germanwingsa ob obletnici nesreče: Moj sin ni bil depresiven

0

Družina kopilota nemške nizkocenovne letalske družbe Germanwings Andreasa Lubitza, ki je 24. marca 2015 pred dvema letoma na jugu Francije namerno povzročil strmoglavljenje letala, je ob današnji drugi obletnici nesreče pripravila novinarsko konferenco. Oče kopilota Günter Lubitz je poudaril, da njegov sin v času nesreče ni bil depresiven.

Dodal je, da se je njegov sin veselil življenja, za depresijo pa je zbolel šest let pred letalsko tragedijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je še dejal, mora njegova družina živeti z zavedanjem, da niso izgubili samo sina in brata. Družina mora po njegovih besedah živeti tudi s tem, da so sina že dva dni po strmoglavljenju letala okrivili za tragedijo.

Oče je odgovoril tudi na kritike, zakaj so novinarsko konferenco pripravili prav na obletnico. Reakcije bi bile enake, ne glede na to, kateri dan bi izbrali, si je pa družina želela, da jo slišijo, je dejal. “Vsi družinski člani še iščemo resnico,” je še dejal Günter Lubitz.

Na današnji novinarski konferenci je bil tudi novinar, strokovnjak za letalstvo Tim van Beveren, ki je podvomil v ugotovitve, kaj je povzročilo strmoglavljenje in tehnično preiskavo o vzrokih za nesrečo. “Zelo sem presenečen, da so francoski preiskovalci odkrili vzrok za nesrečo že v dveh dneh,” je dejal van Beren. Podvomil je tudi v izdajo certifikata, da je bilo letalo airbus A320 primerno za letenje, in navedbe preiskovalcev, da je Lubitz pilota zaklenil pred pilotovo kabino.

“V zadnjih 25 letih se ni zgodilo ničesar podobnega,” je dejal. Dodal je, da je strmoglavljeno letalo že v preteklosti imelo težave z zapiranjem pilotske kabine in da se je posadka pred tem ponesreči že sama zaklenila pred kabino. Preiskovalcem je to tudi sporočil, a tega po njegovih besedah niso preiskali. Van Beren je tudi opozoril na turbulence, ki so bile prisotne 24. marca 2015 na območju kraja nesreče. Tovrstne zračne luknje naj bi bile zelo nevarne, zaradi česar naj bi nekateri piloti na dan nesreče izbrali nižjo višino letenja, je še dejal strokovnjak za letalstvo.

27-letni Andreas Lubitz je 24. marca 2015 po ugotovitvah francoskih preiskovalcev na jugu Francije namerno povzročil strmoglavljenje airbusa A320, ki je bilo na poti iz Barcelone v Düsseldorf. Pred tem je pred pilotsko kabino zaklenil pilota letala. Umrlo je vseh 150 oseb na krovu letala.

Ob današnji obletnici so na jugu Francije in v Nemčiji pripravili spominske slovesnosti. Že v četrtek so jih pripravili v Španiji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen