Na čelu nove stranke Za otroke po pričakovanju Aleš Primc, podpredsednica Zevnikova

8

Na čelu nove stranke Za otroke po pričakovanju Aleš Primc, podpredsednica Zevnikova

Razprava na ustanovnem kongresu stranke Glas za otroke in družine – Za otroke, ki danes zaseda v Škofji Loki, je pozvala k tradicionalnim vrednotam. Delegati so v nastopih izpostavili pomen družine ter se zavzeli za spoštovanje materinstva in očetovstva, kulture, dela in krščanstva. Novo stranko vidijo kot “družinsko stranko z vizijo”.

Na kongresu se je zbralo okoli 200 delegatov, overjene izjave o ustanovitvi stranke pa je podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Že v uvodnem delu zasedanja so izglasovali sklep o ustanovitvi stranke. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, ob ustanovitvi pa so podprli ime Za otroke. Sprejeli so tudi programsko deklaracijo, čakajo pa jih še volitve vodstva.

Predsedniško mesto bo po pričakovanjih pripadlo Alešu Primcu, podpredsedniško pa Metki Zevnik. “S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega,” je poudarila Zevnikova. Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve “referendum za normalno Slovenijo”. V zvezi z morebitnimi predčasnimi volitvami je dejala, da velja pustiti času čas: “Ko pride čas, mi smo pripravljeni.”

O morebitni vložitvi referendumske pobude v zvezi z novim družinskim zakonikom je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. “V zakoniku je predelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo.”

Član iniciativnega odbora za ustanovitev stranke Franci Donko je o morebitni referendumski pobudi dejal, da bodo o tem razmišljali kasneje: “Največja slabost zakonika je, da se predvsem ukvarja z ločevanjem staršev, ne pa z zvestobo, ljubeznijo ter trdno zvezo med moškim in žensko. Zakonik bo vsekakor treba popraviti, če ne zdaj, pa bo to storila nova demokratična vlada.”

V zvezi z morebitnim zavezništvom strank Za otroke in NSi je Donko izrazil upanje, da se bo NSi po njihovem zgledu še bolj prizadevala za družinske vrednote. Dejal je, da želijo v novi stranki nagovoriti malega človeka, ki je nekoč volil Krambergerja: “Če želimo Slovenijo znova pripeljati v tire normalnosti, je pomembno, da se stranke slovenske pomladi združijo v koalicijo.”

Med gosti kongresa je bilo opaziti tudi predsednika zunajparlamentarne stranke Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti Andreja Magajno. V izjavi za medije se je zavzel za zavezništvo z novo stranko: “Misel Janeza Evangelista Kreka je skupna točka, ki povezuje obe stranki. Krek je prihodnost za Slovenijo, ne pa Cerarjeva vizija 2050.”

Primc zaenkrat še ni sodeloval v razpravi. Že pred začetkom zasedanja pa je v izjavi za medije povzel glavno sporočilo kongresa: “Štirikrat več za Slovenijo – več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.” Zaenkrat ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova strank. Po njegovih besedah bo čas za razmislek o tem šele po kongresu.

Stranka Glas za otroke in družine – Za otroke je sicer nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike. Zato ni naključje, da je nova stranka vstopila v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi programska deklaracija.

Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič. V obrazložitvi je bilo izpostavljeno nagrajenkino prizadevanje za otroke in družine. “V novo stranko so vstopili tisti, ki si želijo lepši jutri za naše otroke in naše družine,” je dejala Likovičeva.

“Pripravljamo se na zmago. A naša zmaga ne bo zmaga na volitvah, ampak zmaga po volitvah, ko bomo spremenili Slovenijo na boljše,” je v nagovoru po izvolitvi poudaril Primc. Po njegovih besedah je stranka Za otroke očitno potrebna, da izboljša stanje v državi: “Če bi bili drugi tega sposobni, bi to v vseh teh letih naredili.”

Po besedah Primca so v novi stranki pripravljeni poslušati vse, ki imajo predloge za dobro Slovenije. “Mi zaenkrat računamo, da bomo dobili 100 odstotkov glasov, zato ker imamo program, za katerega smo prepričani, da je najboljši. Če bomo dobili manj, pa se bomo potem ukvarjali s tem, s kom lahko delamo koalicijo,” je dejal.

Dodal je, da bodo naslednje parlamentarne volitve tudi referendum o novem družinskem zakoniku: “Če ne želimo, da bi sporne določbe zakonika veljale, bomo morali zmagati na volitvah.” Glavno sporočilo, ki ga pošiljajo volivcem, pa je po Primčevih besedah: “Štirikrat več za Slovenijo – več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.”

Razprava na kongresu, ki je zasedal v Škofji Loki, je sicer pozvala k tradicionalnim vrednotam. Delegati so v nastopih izpostavili pomen družine ter se zavzeli za spoštovanje materinstva in očetovstva, kulture, dela in krščanstva. Stranko Za otroke vidijo kot “družinsko stranko z vizijo”.

Na kongresu je overjene izjave o ustanovitvi stranke podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, nato pa so podprli ime Za otroke. “S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega,” je ob ustanovitvi poudarila Zevnikova.

Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve “referendum za normalno Slovenijo”. Glede morebitnih predčasnih volitev, ki se omenjajo v zadnjih tednih, pa je dejala, da velja pustiti času čas: “Ko pride čas, mi smo pripravljeni.”

O morebitni vložitvi referendumske pobude glede novega družinskega zakonika je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. “V zakoniku je opredelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo.”

V programski deklaraciji, ki jo je sprejel kongres, so izpostavili, da zdravstveni in pokojninski sistem ter kultura lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo zdaj. Vsi delavci morajo za delo dobiti pošteno plačilo, ki zadostuje najmanj za dostojno življenje, so poudarili.

V gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu je treba po mnenju Primca zagotoviti razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji. Dodal je, da si bodo prizadevali za pravično pravosodje, predlagajo pa tudi ponovno uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja za fante.

Stranka Glas za otroke in družine – Za otroke je sicer nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike.

Zato ni naključje, da je nova stranka vstopila v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi sprejeta programska deklaracija. Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič.

(sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Jana pravi

  Pričakujem njihovo uvrstitev v parlament! Potem pa močno desno-sredinsko koalicijo! Samo tako bo Slovenija še kdaj ponosna in perspektivna država!

 2. klemen pravi

  Bravo Primc, bravo ekipa! Držimo pesti za preboj v državni zbor!

 3. Gogo pravi

  Zanimivo bo… kakšne 4% morda res lahko dobijo, a bodo morali delati tudi na terenski mreži. Oni niso Cmerarjevi, da bi jim boter uredil primetime na nacionalki in bi dobili 30% ali več.

 4. Mefisto pravi

  primc pričakuje 100% glasov..?
  lsd je huda stvar. bolje da snifa koko.
  pa za eno obleko naj se pobriga, da ne bo v parlamentu kot kozji pastir z Blelašnice..

 5. Pesjanar pravi

  Slabo “reklamo”bo delala stranko Likovičeva saj se že sedaj obnaša kot kakšen okoreli inkvizitor.

 6. Pesjanar pravi

  Mefisto svetuj raje tvojemu kolegu Kordišu da poskrbi za obleko dostojno poslanca,tip hodi cel teden v isti majci,verjetno že zaudarja kot sam vrag……..

 7. Fazan pravi

  Kar res samo jaz vidim Primca kot bodočega rušitelja Janše? To je, ob dobrem premisleku, edina logika njegovega pojavljanja. Vprašati se je treba, komu je potrebna stranka, ki ima podobno bistvo kot Desus, namreč omejeno volilno telo? Moj odgovior je: takšno stranko, ki mora biti tokrat za kamuflažo desničarska, potebuje Kučan. Janša, ne nasedi takšni koaliciji, če se bo slučajno ta stranka uvrstila v parlament in boš mandatar!

 8. tomato pravi

  vatikanska
  -civilna iniciativa-
  .
  Mefisto
  je trofil
  .

  -kozji pastir-
  .
  z teto Pehto

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen