TI: Islamsko državo bo mogoče poraziti le s krepitvijo boja proti korupciji!

0

Zahod bi moral okrepiti prizadevanja za boj proti korupciji, če želi premagati džihadistične skupine, kot sta Islamska država in Boko Haram, je danes posvarila mednarodna nevladna organizacija za boj proti korupciji Transparency International (TI).

Korupcija v državah, kot so Nigerija, Libija in Irak, skrajnežem omogoča delovanje, je v 44 strani dolgem poročilu z naslovom The Big Spin zapisala britanska veja organizacije TI. Ta meni, da je korupcija najmočnejše orožje nasilnega ekstremizma.

Poročilo navaja, da ekstremistične skupine za radikaliziranje in novačenje novih članov izrabljajo jezo javnosti zaradi zlorabe moči vladajočih. Skorumpirani uradniki pa jim lajšajo pretok kapitala in orožja, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Korupcija po navedbah IT razjeda tudi državne institucije, ki bi morale nadzorovati skrajneže. Zračni napadi proti Islamski državi v Iraku in Siriji so namreč boleče neuspešni pri gradnji dolgoročne stabilnosti, za katero so nujne odgovorne vlade, je še zapisala nevladna organizacija.

“Radikalna gibanja, kot je IS, cvetijo, ko ljudje izgubijo vero v tiste, ki imajo moč – ko ti začnejo bogateti na račun bede mnogih, ko policija izkorišča namesto ščiti in ko dobičke iz gospodarstva žanje peščica ljudi,” je v poročilu pojasnil IT. Dodal je, da Islamska država samo sebe predstavlja kot sredstvo vzpostavljanja politične celovitosti in zanesljivega javnega servisa.

“Vse preveč zahodnih vlad želi vplivati na vedenje skorumpiranih avtokratov ali ga oblikovati, ker jih vidijo kot alternativo nestabilnosti, vendar so prav skorumpirane vlade arhitekti prihodnjih kriz,” še piše v poročilu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen