Danes v DZ izvolitev “tepihovalca št. 2”: po Masleši Masleša, le da se ta piše Florjančič!

20

Poslanci bodo danes glasovali o kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča, vrhovnemu sodniku Damijanu Florjančiču. Pričakovati je, da bo potrjen, saj so mu podporo napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah, ni pa sprejemljiv za poslance SDS. Upravičeno, v SDS Florjančiču namreč očitajo kršenje človekovih pravic, ker se je v sodnem postopku v zadevi Patria jasno postavil na stran onih, ki so Janezu Janši kršili človekove pravice.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Da je imenovan, mora zanj v DZ glasovati večina prisotnih poslancev.

Na javni poziv k vložitvi kandidatur za prosto mesto predsednika vrhovnega sodišča, objavljen oktobra lani, sta se prijavila dva kandidata, vrhovni sodnik Rudi Štravs in vrhovni sodnik Damijan Florjančič. Tokratni razpis je bil že tretji razpis za prvega moža vrhovnega sodišča. Na prvega se ni prijavil nihče, drugega pa je predčasno ustavil minister Klemenčič, ker je ocenil, da se stroka ni poenotila o kandidatu.

Vmes je prejšnjemu predsedniku Branku Masleši potekel mandat, tako da do imenovanja novega predsednika sodišča predsedniška pooblastila opravlja podpredsednica Nina Betetto.

Pravosodni minister Klemenčič je minuli teden na seji mandatno-volilne komisije DZ povedal, da se je med dvema prijavljenima kandidatoma za Florjančiča odločil, ker gre za kariernega sodnika, ki je opravil celotno pot od prvostopenjskega do vrhovnega sodišča, v vmesnem času pa je kot dodeljeni sodnik na ministrstvo za pravosodje opravljal tudi naloge, povezane z zakonodajnimi postopki ter področjem usposabljanja in izobraževanja. “Mislim, da gre trenutno za edinega sodnika na vrhovnem sodišču, ki je bil predsednik katerega od nižjestopenjskih sodišč”, saj je vodil Okrožno sodišče v Kopru, je dejal.

Vodja slovenske opozicije Janez Janša je danes na to temo tvitnil: “Imenovanje Florjančiča je koruptivno plačilo oblastnikov osebi, ki je pomagala ukrasti volitve. Takšna postavitev nikoli ne bo legitimna.”

Odstavljeni Delov novinar Peter Jančič pa je danes na svojem blogu zapisal: “Vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča bodo poslanci nocoj izvolili za šefa vrhovnega sodišča za šest let. Tako vsaj kažejo napovedi poslancev iz vrst vladne koalicije, pa tudi prvo glasovanje v mandatno volilni komisiji prejšnji teden, ko je bilo za Florjančiča 11 poslancev, proti pet. Ostro proti so bili prejšnji teden in bodo tudi danes poslanci SDS.

SDS je proti Florjančiču, ker je sodeloval v postopkih v primeru Patria, katerih posledica je bila, da je moral predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša v času kampanje pred zadnjimi volitvami v zapor.

Vse odločitve rednega sodstva proti Janši je ustavno sodišče pozneje razveljavilo.

O Branku Masleši, ki je vrhovno sodišče vodil do novembra lani, so ustavni sodniki ugotovili, da je tudi osebno kršil Janši pravico do nepristranskega sojenja, ker se iz odločanja na vrhovnem sodišču ni izločil.

Naslednika Masleše, ki mu je mandat že potekel, poslanci doslej niso izvolili, ker zaradi številnih zapletov ni bilo kandidata. Najprej se na razpis ni prijavil sploh nihče, na drugega sta se Rudi Štravs in Vladimir Horvat.

Sodniki vrhovnega sodišča so podprli Štravsa, a se je sodni svet, tudi po posvetu s pravosodnim ministrom Goranom Klemečičem, odločil, da ga ne predlaga. Med vrhovnimi sodniki je »razveljavitev« njihovega soglasja na nižji in bolj politični ravni sprožila veliko čudenja.

Poslanec SDS Vinko Gorenak, na posnetku v ozadju povsem desno, je prejšnji teden pred mandatno volilno komisijo ocenil, da je bi Štravs zavrnjen, ker je nasprotoval stališču večine sodnikov, da sodi Janez Janša v zapor. Florjančič mu ni.

Glasovanje o novem šefu vrhovnega sodišča bo pozno zvečer.

Državni zbor danes razpravlja tudi, ali bi policistom dovolili rabo električnih paralizatorjev, ki so v drugih evropskih državah običajno orodje varuhov reda pri delu.

Pri nas že več kot desetletje poteka le burna razprava o nevarnosti »šokerjev«.

Namesto njih policisti v nuji uporabljajo strelno orožje.”

Pripis: Državni zbor je danes pričakovano Damijana Florjančiča imenoval za novega predsednika vrhovnega sodišča. Za njegovo imenovanje je glasovalo 48 poslancev, proti pa jih je bilo 13. Florjančič bo na mestu vodje vrhovnega sodišča za predvidoma šest let nadomestil Branka Maslešo.

Za Florjančičevo imenovanje so glasovali poslanci koalicije ter del poslancev ZL, proti pa poslanci SDS. Poslanci NSi, poslanca manjšin ter del poslancev ZL so se glasovanja vzdržali.

Med poslanskimi skupinami so mnenje o kandidatu predstavili le v SDS. Franc Breznik je napovedal, da Florjančiča ne bodo podprli, saj da bo njegovo imenovanje pomenilo le nadaljevanje dosedanje politike vodenja vrhovnega sodišča, kar je tudi ponazoril z besedami: Po Titu Tito, po Masleši Florjančič.

Florjančičeva statistika po oceni Breznika kot sodnika vrhovnega sodišča ni takšna, “da bi vzbujal empatijo in karakteristike, s katerimi bi lahko vodil sodišče v smeri prenove in modernizacije sodišč”. Spomnil je, da je bil Florjančič v senatu, ki je v zadevi Patria zavrgel zahtevo za varstvo zakonitosti zoper pozneje na ustavnem sodišču razveljavljeno obsodilno sodbo, s čimer je po prepričanju SDS kršil človekove pravice.

Po besedah Janeza Janše (SDS) se z današnjim imenovanjem podeljuje nagrada človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Imenovanje po njegovem prepričanju ni legitimno, “je pa dokazljivo koruptivno”.

Št. komentarjev: 20
 1. gogi pravi

  Gliha vkup štriha – pravi bo nasledil pravega in murgelski boter bo spet postavil kljukico na svojem seznamu.

 2. boris pravi

  To je slovenska realnost, še vedno nam vladajo komunisti, ki na položaje nastavljajo izključno svoje!

 3. miki pravi

  Še ena katastrofa se obeta Sloveniji. Na vrhu rednega sodstva bo spet vedril in oblačil Kučanov kader.

 4. Kulisa pravi

  Mu bo Florjancic ze vrnil uslugo, pokvarjenemu Klemencicu! Jo bo, uslugo namrec, Klemencic se kako rabil, ko bo procesiran zaradi KPKju neprijavljeno premozenje. Klemencic se ocitno ne zaveda, da se “kolo srece okrece “!!

 5. OBUP pravi

  ljubi Slovenci gremo na ceste uzamo krampe in lopate, pa dol ztordecobando…… 48 bulmastifov poslat na sibirijo….

 6. Nani pravi

  Krsitelji clovekovih pravic mu3pm……Vlada in teh 48 kucanistov marssssssss

 7. ohoh pravi

  SDS, komunista imate že 25 let na čelu stranke

 8. Nata46 pravi

  Ja, ni legitimna? Pa ? Saj v naši državi tri četrtine zadev ni legitimnih. Pa ??

 9. bruh pravi

  škoda, da ste izbrisali vse kar sem napisal in napovedal o kučanovih smrdečih visokih državnih kadih/podganah…..ajd…
  te smrdeče komunajzerske podgane bodo vedno sovražile drugače misleče in bodo vsakodnevno divje nestrpno delovale proti čisto vsakemu drugače mislečemu……ajd….

 10. bruh pravi

  a res obstaja kak drugače misleči, ki je bil prepičan , da bo kućanova smrdeča mafijska državna oligarhija dovolila, da bo uvoženega smrdečega udbaškega jugića zamenjal nekdo , ki ne prihaja iz istega smrdečega podganjega legla?…ajd….bodimo realni….celo združeni podivjani smrdeči pra sci in svi nje so ga podprli….ajd….

  seveda mora čisto vsak drugače misleči imeti totalen prezir in totalno nespoštovanje do te “povzdvignjene” kučanove smrdeče mafijske podgane…..kajti tu gre za recipročnost….ta smrdeči jugobalkanski gn oj se pač tak rodi in bo tak umrl…ajd…

  pa še tole (4): ne skrbite banda 571 ima že ukaz , da pridno poliže krvavordečo ri tko te nove kućanove smrdeče podgane….ajd….

 11. bruh pravi

  sedaj pa vprašanje, ki ne bo našlo odgovora: zakaj je kućanov rdeči obri toglavec, ki ni vreden pljunca v obraz toliko mafijsko lobiral za to smrdečo kućanovo podgano?….

 12. bruh pravi

  in spomite se, oni je bil vzgojen in izobražen v komunajzerskem bauconovem divje nestrpnem SOVRAŠTVU do vseh drugače mislečih……čisto vsakega drugače mislečega ta smrdeči gn oj divje nestrpno PREZIRA in SOVRAŽI, kot njegov smrdeći uvoženi komunajzerski predhodnik….tako,da …ajd…..tolkel bo po drugače mislečih in mafijsko/legalno ščitil svojo smrdeče kućanovo čredo, drugega itak ne zna im ne razume…..zato so ga tja nastavili…ajd………kot lukašenkovi v belorusistanu………mi pa imamo DOLŽNOST, ker smo V EVROPI in eu, da ta sitemsko mafijski udbaški smrdeči gn oj kri tiziramo in obelodanimo…..pa naj cvilijo kolikor morejo…..tu je še vsaj uradno demokracija in zahteva po pravni in pluralni družbi sta v temelju evropskih vrednot…..za jugiće to itak ne velja….ajd…

 13. roth pravi

  sds—– pudlji lajajo…karavana gre dalje…heheheeee

 14. giftno pravi

  namesto da se ukvarjate z sodišči
  .
  nam pravijo hitlerjanci v
  avstriji
  .da ni Slovenskega jezika
  v njih jodlariji.
  .kje ste
  .
  .firtuharji in—sds—stenice
  .
  branitelji slovenstva
  .
  pa uni vaš ki Cvili -domoljubne-?
  .
  tud ne BLEKNE nobene
  .
  .bedna –sekta

 15. bruh pravi

  giftno,
  ajd…..težava na koroškem so tudi druge…..če so na eni strani imamo hitlerjance, ste na drugi pa stalinisti……tako, da….ajd ,…itak ne boš razumel……..večina ve, ste oboji zelo glasni in nestrpni do drugih………škoda, vendar večina ljudi ve ( na koroškem je skrajnih levih in desnih pač žal preveč….) , da je sožitje možno in da je od kar ni več komunistićne zloćinske juge veliko, veliko BOLJE…..veliko avstrjicev si želi naučiti slovenski jezik, spoštuje slovence, predvsem odprte, evropske in ne komunistično nostalgične…..žal je število komunističnih jugoslovanov, ki govorijo slovenski jezik pač pretirano preveč za leto 2017…..ajd….

 16. bruh pravi

  se pa strinjam , da je tega smrdečega komunistićnega gn oja premosorazmerno toliko v % kot črnega gn oja……..ajd…..tako, da ……ni razlik med nemškutarskim nacional-socialistom in jugo- komunističnim interNACIONALISTOM…..ajd…..
  ampak vem, da v tem trenutku v EU ni še čas, da eni ali drugi pretirano dvignete vaše nestrpne, nostalgične – potencialno zloćinske glavice…ajd…boste pa seveda izrabili vaš trenutek in zganjali populizem in širili vašo značilno nestrpnost..levi in desni skrajni bedaki…ajd…

 17. bruh pravi

  in kaj misliš, kaj si misli en zahodnjak , kot je avstrijec , ko mu poveš kakšen smrdeči SISTEMSKO MAFISJKI gn oj je na čelu južnega bivše komunisti čnega sodstva?….le ugibaj……

 18. kmet pravi

  Slehernemu uničevalcu neprijatelja, sledi nagrada za mukotrpno delo, kar je nič drugega, kot da sa tvoga puta ne skrenemo.

 19. linke pravi

  sami ošvolneli buziji ki tko kavsat ne morejo več. bilo kuda udba svuda!

 20. beležnik pravi

  VSI KOPRSKI IZRODKI NA KUPU ???
  zanimivo, da so koprčani očitno najbolj pravno zaščiteni pri takih mafijcih na ključnih mestih

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen