Bi Čuš šel skozi? V SDS predlagajo obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge!

8

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. V poslanski skupini SDS menimo, da je sprejem tega zakona  neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov.

Cilj predlaganega zakona je v javnem interesu zagotavljanja transparentnosti delovanja funkcionarjev ter preventivno delovanje na področju prepovedanih drog in posledično s povezanostjo z njihovim prometom ter koruptivnih ravnanj. V javnem interesu je vedenje, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge.

Namen predlaganega zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja. Funkcionarji po tem zakonu so poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. Pričakovano ravnanje poslancev državnega zbora, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev namreč je, da svoje naloge opravljajo vestno, nepristransko in kakovostno. Za uresničitev namena tega zakona si morajo funkcionarji prizadevati z vso dolžno skrbnostjo in odgovornostjo ter tako, da se doseže čim večja obveščenost javnosti o njihovem delovanju.

Prepovedane droge po predlaganem zakonu so rastline ali substance naravnega ali sintetičnega izvora, ki imajo psihotropne učinke ter lahko vplivajo na telesno ali duševno zdravje ali ogrožajo primerno socialno stanje ljudi in so opredeljene v zakonu, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Predpisan vzorec po predlaganem zakonu je vzorec odvzetega biološkega materiala za laboratorijsko analizo za ugotovitev prisotnosti prepovedane droge v organizmu.

S predlaganim zakonom se določa tudi izvedba postopka testiranja za funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu z odvzemom predpisanega vzorca. Za izvedbo postopka testiranja za funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu z odvzemom predpisanega vzorca se z zakonom pooblašča Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete. Za laboratorijsko analizo za ugotovitev prisotnosti prepovedane droge v organizmu se odvzame predpisan vzorec lasu, urina oziroma krvi.

Z zakonom se tudi določa, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. V primeru menjave funkcije v istem koledarskem letu se funkcionarju ni potrebno udeležiti novega testiranja v tem istem koledarskem letu. Testiranje funkcionarjev na prisotnost drog v organizmu pa Inštitut za sodno medicino izvede v osmih intervalih v koledarskem letu.

Poslanke in poslanci SDS ob vložitvi zakona izpostavljajo Italijo, Hrvaško in Avstrijo, kjer so se politiki glede prepovedanih drog v preteklosti že testirali. 

Predlog SDS je razumeti kot odgovor na izvajanje nepovezanega poslanca Andreja Čuša, ki je nekatere svoje bivše kolege pri SDM medijsko obtožil uživanja kokaina. A vprašanje na mestu je: bi Čuš opravil takšen test?

(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 8
 1. klemen pravi

  Čuša bi zavohali že na vhodu 🙂

 2. vesna pravi

  Kam plovemo? Se bodo testirali tudi neumni…. To pa bo “udbo ma…” Prestraši in vladaj !

 3. sandi pravi

  Zelo dober predlog, ne morejo biti funkcionarji nonstop zadeti in nažgani! To ne vodi več nikamor. Obvezno testiranje pred nastopom funkcije!

 4. prešeren pravi

  boga Eva..
  ni več črtic..?

 5. Kr En pravi

  ha ha ha, seveda je Čuš lažnivec, ker si je upal zoperstaviti nezmotljivemu? Kaj pa če je res, je udbaš, Kučanov podtaknjenec ali kaj boste še naumili za poneumljanje ovac?

 6. prešeren pravi

  sds džankiji to predlagajo?????
  kot bi cigan predlagal, da se ukine preprodajanje barvnih kovin..

 7. Kulisa pravi

  Kr en@ tvoj IQ ima pa samo enomestno stevilko! Aksiom namrec je, da bodo vsi, ki menjajo stranke, pljuvali po bivsi stranki. Zakaj ze? Poglej Moderndorferja, pa ti je vse jasno! To so ali mamilasi ali sprijenci, laznivci ali butci. Posteni vsekakor niso! Hitro se da ugotoviti, kam ti pases!!!!

 8. Vesna pravi

  Ne vem zakaj Čuš uživanja opojnih substanc ni prijavil, ko je bil še član stranke ? Sicer pa se moramo pripraviti, volitve se bližajo, zato se na levici pripravljajo na bitko z vsemi topovi, taki kot so Čuš in Lah pa so seveda topovska hrana za streljanje po SDS. Bi jima svetovala, da se malo ozreta nazaj kje končajo odpadniki njune vrste, prav kmalu po volitvah se bo o njima pisalo zgolj, če bosta slučajno uvrščena med osebke iz črne kronike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen