Češki notranji minister: v ustavo zapisati pravico do nošenja orožja zaradi borbe proti teroristom!

1

Češki notranji minister Milan Chovanec želi v ustavo zapisati pravico do nošenja orožja in tako oborožiti državljane proti teroristom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V danes objavljenem predlogu se je minister zavzel za “aktivno in hitro obrambo”, s katero bi zmanjšali možnosti teroristov, da uspejo v svojih namerah. Državljani bi morali imeti pravico, da s strelnim orožjem branijo svoje življenje, zdravje in lastnino. To pa bi prispevalo tudi k “zavarovanju notranjega reda, varnosti in ozemeljske celovitosti,” je prepričan minister.

Da bi pobuda ministra Chovaneca zaživela, jo mora v parlamentu podpreti najmanj tri petine vseh poslancev in tri petine vseh prisotnih senatorjev. Za to pa bi koalicija socialdemokratov (CSSD), liberalno-populistične stranke ANO in krščanskih demokratov (KDU-CSL) potrebovala še podporo opozicijskih poslancev in senatorjev, še navaja dpa.

Na Češkem je med približno desetimi milijoni prebivalcev registriranih okoli 800.000 kosov strelnega orožja. Številka pa se vseskozi dviguje. Predlagana novela ustave bi sicer veljala le za državljane Češke, ne pa tudi državljane drugih članic EU, še navaja dpa. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Klemen pravi

    Pravilno! To bi morali predlagati tudi v Sloveniji!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen