Vodja HDZ Andrej Plenković dobil mandat za sestavo nove hrvaške vlade

0

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes podelila mandat za sestavo nove hrvaške vlade predsedniku HDZ Andreju Plenkoviću, ki je zbral 91 podpisov podpore saborskih poslancev. Plenković pričakuje, da bodo njegovo vlado v saboru potrdili v začetku prihodnjega tedna.

Plenkovića za mandatarja podpira 61 poslancev HDZ in predvolilnih partnerjev, 14 poslancev Mosta neodvisnih list, osem poslancev narodnih manjšin, pet poslancev Hrvaške kmečke stranke (HSS) ter trije poslanci, ki bodo v poslanskem klubu strank Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnost in Narodne stranke – reformistov. Gre za največjo podporo poslancev kateremu od hrvaških mandatarjev po letu 2000.

Grabar-Kitarovićeva je izjavila, da je zadovoljna z obnašanjem in odgovornostjo političnih strank v postopkih za oblikovanje nove saborske večine in vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so bile 11. septembra.

Plenković je izjavil, da bodo prednostne naloge njegove vlade usmerjene v krepitev hrvaškega gospodarstva, odpiranje delovnih mest, konkurenčnost, demografsko politiko in učinkovitost pravne države. Povedal je, da bo ena prvih nalog nove vlade priprava državnega proračuna.

Napovedal je še, da bo s predsednico države sodeloval pri izvajanju hrvaške zunanje politike.

Med drugim je izjavil, da je vztrajal pri podpori vseh osmih manjšinskih poslancev, ker gre za odgovorno obnašanje do narodnih manjšin na Hrvaškem. Kot je dodal, je to obenem tudi jamstvo za kakovostno zaščito pravic hrvaške manjšine v sosednih državah.

Danes začne teči tudi 30-dnevni rok, v katerem mora Plenković sestaviti svojo vlado in jo predstaviti v saboru. Za potrditev bo potreboval glasove najmanj 76 poslancev.

Plenković načrtuje, da bo glede na število pridobljenih podpisov poslancev čim prej sestavil 14. hrvaško vlado, predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Danes je znova zavrnil medijska ugibanja, da v njegovi vladi ne bo žensk.

Pogovori o novih ministrih bodo potekali tudi v naslednjih dneh, hrvaški mediji pa so objavili vrsto imen, ki naj bi bili v novi vladi. Med drugim omenjajo, da je v HDZ več članov nezadovoljnih s kadrovskimi rešitvami predsednika stranke, posebej med bolj desno usmerjenimi člani.

HDZ in Most sta se prejšnji teden dogovorila, da bo manjši partner v vladi vodil štiri ministrstva, imel pa bo znova tudi podpredsednika vlade. Nova hrvaška vlada naj bi imela manj kot 20 ministrstev, tako kot prejšnja vlada HDZ in Mosta, ki je padla po šestih mesecih vodenja države.

Na petkovi ustanovni seja sabora naj bi dosedanjega podpredsednika vlade in šefa Mosta Boža Petrova potrdili za predsednika parlamenta. Nato naj bi sprejeli tudi zakone o preoblikovanju hrvaške vlade. Nova vlada naj bi imela štiri podpredsednike, ki bodo verjetno tudi vodili posamezna ministrstva.

Novost je krožni model vodenja parlamenta, po katerem bo Petrov prvi dve leti predsednik sabora, nato pa ga bo dve leti vodil član HDZ, po vsem sodeč generalni sekretar stranke in nekdanji hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.

Most vztraja, da bodo poslanci po ustanovni seji sprejeli pet njihovih predlogov, še preden bodo dokončno potrdili Plenkovićevo vlado. Med drugim so zahtevali spremembe volilnega in davčnega zakona.

Med pogajanji so izpostavili sedem pogojev, a so se tudi dogovorili, da bodo zahtevi za razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranskem morju in znižanje naročnine za javno televizijo obravnavali nekaj mesecev po oblikovanju vlade. (sta)

andrej-plenkovic4govori

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen