Tudi pri nas bo pivo teklo v potokih; v Žalcu se začenja prvi Savinjski oktoberfest

0

Ob fontani piva v Žalcu bo danes potekal prvi Savinjski oktoberfest, ki ga pripravlja Kulturno društvo Savinjski oktoberfest. Kot je povedala predsednica društva Mateja Gojdznik, so se za pripravo oktoberfesta odločili predvsem zaradi hmeljarske in pivovarske industrije ter hmeljarske tradicije, ki je v Savinjski dolini dolga že več kot 140 let.

Savinjski oktoberfest, s katerim bodo zaključili letošnjo hmeljarsko sezono, se bo začel s povorko hmeljarjev in z godbo na pihala. Po besedah žalskega župana Janko Kosa, bodo naslednje leto pripravili večdnevni oktoberfest, če se bo zadeva prijela.

Danes bodo na peti pivski pipi zamenjali pivo in začeli točiti pivo s pomenljivim imenom KurBier.

Fontana piva, ki so jo odprli 6. septembra, je po Kosovi oceni presegla vsa pričakovanja. Prodali so namreč več kot 16.000 pivskih vrčkov, čeprav so v letu dni načrtovali prodajo 6000 vrčkov piva. “V številu vrčkov smo presegli tudi naše najbolj optimistične napovedi. Nismo pa se zmotili, da bo postala fontana magnet za turistične delavce, druge turistične ponudnike, izdelovalce spominkov, gostince in paradni konj turizma Spodnje Savinjske doline,” pravi Kos.

Na eni pipi je celo že zmanjkalo piva, saj pristojni niso pričakovali, da bi ga lahko toliko prodali, a so nevšečnost vseeno hitro uspeli urediti. Prodajo piva po pipah bo žalska občina še naprej pozorno spremljala, bo pa eno ali dve vrsti piva zamenjala po končani sezoni ali celo še ta mesec.

Ljudje pivske vrčke naročajo za poslovna darila za novo leto, nekatera podjetja bodo vrčke podarila poslovnim partnerjem. Zdaj se pogovarjamo s turističnimi organizacijami in partnerskimi mesti, da bi se povezali in delali skupne turistične pakete. Žalec ima kaj pokazati, treba se je samo povezati,” je še povedal Kos.

Pri tem je dodal še, da ob fontani poteka tudi druženje, nekateri pa se celo jezijo, ko fontano ob 21. uri zaprejo, vendar pijančevanja in ponočevanja ne bodo dovolili. Po njegovem prepričanju gre namreč za kulturo pitja. (sta)

zalec-pivska-fontana

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen