V Veliki Britaniji po referendumu o brexitu velik porast rasizma

0

Število prijav rasizma britanski policiji je letošnjega julija v primerjavi z lanskim julijem naraslo za 41 odstotkov, je včeraj sporočilo britansko notranje ministrstvo. Strokovnjaki so ob tem opozorili, da nekateri posamezniki uporabljajo referendumske rezultate za argumentacijo svojih obžalovanja vrednih stališč, kar je treba preprečiti.

Število prijav rasizma je julija znašalo okoli 5500, avgusta pa je nekoliko upadlo, a še vedno ostalo visoko, je sporočilo ministrstvo. Julij je bil prvi cel mesec po referendumu 23. junija, na katerem je večina volivcev odločila, da naj država zapusti EU.

“Te številke jasno kažejo, da so nekateri ljudje uporabili referendumske rezultate za upravičevanje svojih obžalovanja vrednih stališč ter za promocijo nestrpnosti in sovraštva,” je dejal vodja komisije za enakopravnost in človekove pravice David Isaac. “Ne smemo dovoliti, da se to nadaljuje, zato moramo storiti vse, da državo spet povežemo,” je poudaril.

Nekateri prijavljeni incidenti so vključevali verbalno oziroma telesno nasilje zoper državljane drugih držav EU, številni pa so bili usmerjeni zoper britanske muslimane in druge manjšine v državi.

V enem od nedavnih incidentov je neznanec muslimanki, ki je hodila po eni od londonskih ulic, z glave strgal hidžab. Britanski muslimanski svet je napad označil za globoko zaskrbljujočega in pozval k odločnemu ukrepanju zoper nasilje.

Ena od ključnih tem predreferendumske kampanje je bilo prav priseljevanje. (sta)

brexit5zastave

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen