Študija: Rusija ima vse večji vpliv v srednji in vzhodni Evropi

0

Rusija želi s prikritimi ekonomskimi in političnimi ukrepi manipulirati s petimi državami srednje in vzhodne Evropi, s čimer želi na slab glas spraviti zahodni liberalni demokratični model in spodkopati čezatlantske vezi, v študiji piše ameriška raziskovalna skupina.

V študiji je skupina zapisala, da je Moskva pritegnila politike, s katerimi bi skupaj lahko dominirali na energetskih trgih in drugih ekonomskih področjih ter oslabila protikorupcijske ukrepe, z željo pridobiti moč v vladah v Bolgariji, na Madžarskem, v Latviji, Srbiji in na Slovaškem, povzemajo tuje tiskovne agencije.

“V nekaterih državah je ruski vpliv postal tako prodoren in endemičen, da izziva nacionalne stabilnosti, pa tudi usmeritev držav proti Zahodu in evroatlantski stabilnosti,” piše v študiji centra za strateške in mednarodne študije v Washingtonu ter centra za študije demokracije v Sofiji.

V publikaciji z naslovom “Taktika Kremlja: Razumevanje ruskega vpliva na vzhodno in osrednjo Evropo” avtorji navajajo “mega projekte,” kot je na primer gradnja dveh jedrskih reaktorjev na Madžarskem v vrednosti 12,2 milijarde evrov, kolikor bi v “nerazumljivih okoliščinah” dobila Rusija.

Rusi naj bi se vpletali tudi v ameriške predsedniške volitve s kibernetskimi napadi. Vodja kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton je Kremelj obtožil, da poskuša pomagati republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu. Ruski predsednik Vladimir Putin je že v sredo zanikal kakršnekoli poizkuse vplivanja na volitve. Rusko veleposlaništvo v Washingtonu se na obtožbe še ni odzvalo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že v nedeljo dejal, da so ZDA vse bolj nastrojene proti Rusiji. Izrazil je nezadovoljstvo, ker Nato postavlja vojaško infrastrukturo v bližini ruskih meja, obregnil se je tudi ob sankcije Moskvi zaradi krize v Ukrajini. (sta)

vladimir-putin-zuga

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen