V Sloveniji pijemo vse več kave, ta pa je tudi vse dražja

0

Svet letos drugič 1. oktobra praznuje mednarodni dan kave. Poraba kave se v Sloveniji iz leta v leto povečuje, zvišujeta pa se tudi tako cena na kilogram pražene mlete kave kot skodelice črne kave, je sporočil statistični urad.

Član slovenskega gospodinjstva je leta 2012 povprečno porabil 3,5 kilograma prave kave ali njenih nadomestkov, potem ko je je leta 2000 v povprečju porabil 3,1 kilograma, zadnje razpoložljive podatke ob mednarodnem dnevu kave navaja urad.

Po navedbah organizacije Euromonitor International pa je poraba kave v Sloveniji v zadnjih nekaj letih še narasla, saj se je Slovenija leta 2014 po porabi kave na prebivalca uvrstila na peto mesto na svetu, je poročal spletni portal ameriške mreže CNN.

Največ kave so po njihovih podatkih predlani spili na Finskem, kjer je kavoljub v povprečju porabil 9,9 kilograma kave. Sledile so Švedska, Nizozemska, Norveška in Slovenija.

Kava se medtem v Sloveniji tudi draži. Za kilogram pražene mlete kave je bilo lani po podatkih statističnega urada treba odšteti v povprečju osem evrov, za skodelico črne kave pa v povprečju 1,20 evra. V primerjavi z letom 2003 se je kilogram pražene mlete kave podražil za 12,5 odstotka, skodelica črne kave pa za 69 odstotkov.

S kavo so posredno in neposredno povezana slovenska podjetja. Po statističnem poslovnem registru se je leta 2014 s predelavo čaja in kave ukvarjalo 35 podjetij, na področju trgovine na debelo s kavo, čajem, kakavom in začimbami je delovalo 64 podjetij. Predlani je bilo v državi 312 registriranih slaščičarn in kavarn, podjetij, ki se ukvarjajo s strežbo pijač, pa 3474.

Največ kave po podatkih Evropske federacije za kavo na mednarodnem trgu pridelajo v Braziliji, Vietnamu in Indoneziji. Države članice EU sodijo med večje porabnice. Lani so je uvozile za 14,3 milijarde evrov.

Slovenija je lani uvozila 12,6 milijona ton kave v vrednosti 45,5 milijona evrov, kar je nekaj manj kot 21 odstotkov več kot predlani. Lani je vrednostno največ kave uvozila iz Brazilije, Italije, Kolumbije in Indije.

Slovenija je nekaj kave tudi izvozila, in sicer za 14,4 milijona evrov oz. 2,8 milijona ton. Velika večina izvoza je šla na Hrvaško (vrednostno za 57,9 odstotka) in v Italijo (vrednostno za 10,4 odstotka).

Kot navaja urad, se mednarodni dan kave letos praznuje drugič, na pobudo Mednarodne organizacije za kavo (International Coffee Organization) iz leta 2014. Praznovanje prvega so lani pripravili v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, ki ga je spremljal prvi globalni forum o kavi s ciljem promocije industrije kave in krepitve sodelovanja med državami pridelovalkami in porabnicami kave. (sta)

zenska-kava2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen