V New Yorku bodo zgradili nov, sodoben multimedijski muzej Kipa svobode

2

V New Yorku bodo zgradili sodoben multimedijski muzej, posvečen Kipu svobode. Ta od terorističnega napada septembra 2001, ko so zaradi strožjih varnostnih pogojev zmanjšali razstavne površine znotraj spomenika, nima ustreznega muzeja. Novi muzej bo stal na drugi strani otoka, na katerem stoji znameniti kip. Odprli naj bi ga leta 2019.

Kip svobode, ki ga letno obišče 4,3 milijona obiskovalcev, stoji na otoku Liberty. ZDA ga je podarila Francija v znak zavezništva med državama, pozneje je postal simbol ameriških idealov. Kip je oblikoval francoski kipar Frederic Auguste Bartholdi, odkrili so ga leta 1886.

Američani so gradili podstavek kipa, Francozi pa so poskrbeli za njegovo postavitev v ZDA. Alexandre Gustave Eiffel, ki zgradil Eifflov stolp, je bil zadolžen za to, da naredi masivno železno ogrodje, ki bi utrdilo kip.

Podstavek je bil končan aprila 1886. Kip so v Franciji dokončali julija leta 1884, v pristanišče New Yorka pa je prispel junija 1885 na krovu francoske fregate Isere. Bil je razdeljen na 350 posameznih delov in paketov, sestavljali so ga štiri mesece.

Odkar so po letu 2001 zmanjšali razstavne površine znotraj spomenika – stari muzej je urejen v podstavku kipa -, lahko vanj vstopi le 20 odstotkov obiskovalcev otoka, podatke ameriške zvezne službe za nacionalne parke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sredstva za gradnjo novega muzeja zbira zasebna fundacija, ki je zbrala tudi sredstva za obnovo bližnjega otoka Ellis. Gradnja novega muzeja bo stala 70 milijonov dolarjev. Ko bo odprt, bo muzej ponujal tudi osupli razgled na Manhattan. Na njegovi s travo porasli strehi pa bo urejena obsežna terasa, ki bo nudila zanimive poglede na newyorško pristanišče.

Sredstva za gradnjo novega muzeja bodo prispevali tudi nekateri znani ameriški filantropi, med njimi modna oblikovalka Diane von Fürstenberg, ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos ter poslovnež ter nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg, še piše AFP. (sta/ured)

kip-svobode-zalosten

Št. komentarjev: 2
  1. Petrovc pravi

    Ta kip je izgubil svoj pomen.

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Masonsko skrpucalo.
    čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen