Kvalifikacije za SP 2018: Slovenija – Slovaška 1:0 (0:0)

0

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah v 2. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 premagala Slovaško z 1:0 (0:0). Edini gol na tekmi je dosegel Rok Kronaveter v 74. minuti. Izbrance Srečka Katanca naslednja preizkušnja čaka v torek, ko bodo prav tako v Stožicah gostovali Angleži.

* Stadion Stožice, gledalcev 10.492, sodniki: Rizzoli, Di Liberatore in Tonolin (vsi Italija).
* Strelec: 1:0 Kronaveter (74.).
* Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar, Samardžić, Al. Struna, Krhin, Kurtić (od 72. Kronaveter), Verbič, Birsa (od 68. Novaković), Iličić, Bezjak (od 90. Mevlja).
* Slovaška: Kozačik, Salata, Durica, Hubočan, Švento (od 80. Holubek), Hrošovsky (od 80. Duriš), Pauschek (od 80. Sabo), Greguš, Kucka, Hamšik, Mak.
* Rumeni kartoni: Cesar, Krhin, Al. Struna; Salata, Hubočan, Durica, Duriš, Kucka.
* Rdeči karton: /.

Čeprav so se v zadnjem tednu slovenski reprezentanti soočili s kar nekaj težavami, med drugim poškodbo Roberta Berića in preutrujenostjo Kevina Kampla, ki so ga soigralci obtožili, da jih je pustil na cedilu s tem, ko ni prišel na zbor, so svojo nalogo proti Slovaški opravili z odliko.

Praktično celo tekmo so bili gostitelji boljši tekmec od Slovakov z zvezdnikom Marekom Hamšikom, v drugem polčasu pa prek reprezentančnega prvenca Roka Kronavetra prišli do zaslužene zmage. To pomeni, da Slovaki ostajajo ena najljubših “strank” Slovenije, saj na petih tekmah proti njim ni doživela poraza, dosegla pa je tretjo zmago.

Selektor Srečko Katanec se je sicer odločil za bolj ali manj pričakovano začetno postavo, v primerjavi s treningi je mesto na desnem boku obrambe namesto Nejca Skubica dobil Aljaž Struna.

Tako kot soigralci je tudi on odločno začel tekmo, v prvem pol ure so bili Slovenci tisti s pobudo, nekajkrat so po napakah domačih branilcev prišli do obetavnih položajev, a jih niso znali izkoristiti.

V 32. minuti je za nove reakcije s tribun poskrbel prosti strel Valterja Birse z desne strani, po katerem je pred slovaškim golom le malce zamudil Miral Samardžić.

Šest minut pozneje so prvič nevarneje zagrozili tudi Slovaki, ko je strel Roberta Maka malce z leve strani kazenskega prostora dobro obranil Jan Oblak.

Na začetku 44. minute pa so gostitelji imeli dotlej najlepšo priložnost, ko se je sam pred Matušem Kozačikom znašel Roman Bezjak, a je slovaški vratar po njegovem strelu toliko spremenil smer žogi, da je ta zadela prečko.

V uvodu drugega polčasa so Slovenci nadaljevali borbeno in obetavno igro, prišli do nekaj polpriložnosti, vedno pa je zmanjkala prava zadnja podaja. V 68. minuti je Katanec v napad poslal Milivoja Novakovića in iz igre poslal utrujenega Birso, Rok Kronaveter pa je zamenjal Jasmina Kurtića.

Slovenija je še naprej imela pobudo, več poskušala in v 74. minuti zasluženo povedla. Po lepi podaji danes odličnega Josipa Iličića na rob kazenskega prostora je zadel prav rezervist Kronaveter s strelom po tleh.

Slovaki so reagirali s trojno menjavo, zaradi grobih prekrškov je na igrišču nekajkrat tudi malce zavrelo med igralci, toda Slovenci so dobro opravili tudi zadnje minute tekme, izbijali žogo in tekmo pripeljali do zanje srečnega konca. (sta)

kronaveter

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen