“Rus” in “Turk” spet skupaj: v Istanbulu srečanje Putina in Erdogana

0

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v ponedeljek odpotoval v Istanbul na obisk k turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Predsednika bosta opravila dvostransko srečanje in nagovorila udeležence Svetovnega energetskega kongresa. Gre za potezo v sklopu prizadevanj za izboljšanje odnosov med državama.

Obisk, ki so ga danes napovedali v Kremlju, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim namenjen okrepitvi odnosov, ki so se močno ohladili po turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala novembra lani.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko državi sklenili tudi dogovor o potrditvi projekta Turški tok, ki predvideva plinovod prek Črnega morja.

Rusi so se na sestrelitev letala odzvali zelo ostro. Prekinili so gospodarsko sodelovanje s Turki, zlasti uvoz turških kmetijskih proizvodov, in sodelovanje s turškimi gradbenimi podjetji. Prekinili so tudi donosne turistične poti v Turčijo, poleg tega pa začeli obtoževati Erdogana in njegovo družino, da skrivaj sodeluje z džihadisti Islamske države in od njih kupuje nafto, čeprav naj bi bila Turčija del koalicije proti IS.

Junija letos je Erdogan naredil korak nazaj, prevzel odgovornost za sestreljeno rusko letalo in se opravičil. Hkrati se je zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo. Avgusta sta se voditelja nato sestala v Sankt Peterburgu, Putin pa je kot prednostno nalogo izpostavil vrnitev odnosov med državama na raven pred krizo. (sta)

vladimir-putin-erdogan2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen