Presejalni programi bistveno pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju raka

0

S presejalnimi programi lahko odkrivajo raka ali predrakave spremembe, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni in bolniki zanje niti ne vedo, so poudarili na današnji okrogli mizi v Novi Gorici. V Sloveniji izvajajo tri presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka, odkritja pa bistveno pripomorejo k večjemu preživetju v primeru bolezni.

Ob mesecu boja proti raku dojk so v Novi Gorici danes pripravili okroglo mizo z naslovom Dobrobit državnega presejalnega programa raka dojk za Goriško.

Največ žensk zboli za rakom dojk med 50. in 69. letom, ob zgodnjem odkritju pa je bolezen ozdravljiva. “Vse je odvisno od tega, koliko se je že razširila bolezen,” je na današnji okrogli mizi poudarila odgovorna radiologinja državnega programa DORA Kristijana Hertl. Ob redni mamografiji žensk v tej starostni skupini se lahko zmanjša umrljivost za 25 ali celo več odstotkov.

Najbolj učinkovita je mamografija na eno leto, optimalen presledek med posameznimi mamografijami pa je dve leti, je še dejala Hertlova. Za končni uspeh je pomembno tudi, da mamografske slike pregledata dva radiologa, saj kar 20 odstotkov vseh majhnih tumorjev odkrije le eden izmed njih.

Poleg ustrezne kakovosti vseh postopkov je v programu pogoj tudi to, da se jih udeleži vsaj 70 odstotkov ciljne skupine prebivalstva. Zato strokovnjaki pozivajo ljudi k sodelovanju v omenjenih programih.

Program DORA v letu 2016 uspešno nadaljuje s širitvijo po novem strateškem načrtu, ki predvideva širitev programa na območje celotne Slovenije do leta 2018. V program DORA je v tem trenutku vključenih 55 odstotkov vseh slovenskih žensk iz ciljne populacije. Program z vabili v celoti pokriva območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Ljubljana in Maribor, februarja sta se v program vključili tudi območni enoti Koper in Kranj, od septembra letos pa tudi območna enota Nova Gorica.

Dosedanja udeležba v programu je več kot 80 odstotna, pri tem pa dve tretjini rakov dojk odkrijejo v omejeni obliki bolezni, tretjina odkritih rakov pa je manjših od enega centimetra.

Od leta 2012 je obolevnost za rakom dojk na Goriškem znotraj slovenskega povprečja ali nekoliko manjša – v Sloveniji bo ena od 13. žensk do 74. leta zbolela za rakom dojk, na Goriškem pa ena od 15 žensk. Sicer pa je rak dojk na prvem mestu po pojavnosti med vsemi raki pri ženskah v Sloveniji.

Presejalni programi, ki dajejo najboljše rezultate, so ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk in Svit za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki. (sta)

zdravniki-laboratorij

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen