Plenković: po kompromitirani arbitraži bomo iskali druge načine za reševanje spora o meji s Slovenijo

1

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je napovedal, da bodo v odnosih s Slovenijo “iskali druge načine za reševanje vprašanja meje”. V pogovoru za današnji Jutarnji list je tudi ponovil znana hrvaška stališča, da Hrvaška ni več del arbitražnega procesa, ki da je “nepovratno kompromitiran”.

“Ko gre za arbitražo s Slovenijo, je Hrvaška lani jasno zavrnila, da bi bila še na katerikoli način povezana z bodočimi odločitvami arbitražnega procesa, ki je bil grobo in nepovratno kompromitiran,” je povedal Plenković v krajšem pogovoru z bruseljskim dopisnikom Jutarnjega lista.

V Bruslju se je novi hrvaški premier ob robu zasedanja Evropskega sveta srečal tudi s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, ki ga je, kot je sporočil v petek, povabil, da obišče Slovenijo. Kot je objavil Cerar, mu je Plenković zagotovil, da bo to v kratkem tudi storil.

Slovenski premier je tudi poudaril, da se bosta s Plenkovićem v kratkem pogovorila o odprtih vprašanjih med državama.

Poleg meje so pereče vprašanje tudi dolgovi Ljubljanske banke za prenesene devizne prihranke, ki jih je hrvaška država izplačala nekdanjim hrvaškim varčevalcem zagrebške podružnice LB, kot tudi dolgovi hrvaških podjetij do LB.

Hrvaška je tudi večkrat zahtevala odstranjevanje slovenske žice ob meji s Hrvaško z območjih za katera trdi, da so v njenih katastrskih občinah. (sta)

piranski-zaliv3

Število komentarjev: 1
  1. Petrovc pravi

    SLOVENSKI NATOD pa bi moral zapisati:
    “…po izdaji v postopku arbitraže z Hrvaško, smo sredi Ljubljane obesili na drogove javne razsvetlave Karla Erjavca in ves njegov kabinet, sedaj bomo bodo v odnosih s hrvaško “iskali druge, trde, načine za reševanje vprašanja meje”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen