Plenković bo v ponedeljek dobil mandat za sestavo nove hrvaške vlade

0

Predsednika HDZ in Mosta neodvisnih list Andrej Plenković in Božo Petrov sta danes potrdila, da sta stranki dosegli kompromisni dogovor o oblikovanju nove hrvaške vlade. Plenković je napovedal, da bo v ponedeljek predsednici države prinesel zadostno število podpisov in dobil mandat za sestavo nove vlade.

V uradu hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović so za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdili, da bo predsednica v ponedeljek sprejela Plenkovića in mu poverila mandat za sestavo nove vlade, potem ko ji je v današnjem telefonskem pogovoru potrdil, da je zbral podporo zadostnega števila poslancev, torej več kot 76. Plenković je danes napovedal podporo več kot 90 poslancev v 151-članskem parlamentu.

V ponedeljek tako pri predsednici države ne bo potekal drugi krog posvetov s predstavniki parlamentarnih strank o mandatarju nove vlade, kot je bilo sprva predvideno.

Plenković in Petrov sta pred tem na skupni novinarski konferenci danes v Zagrebu potrdila, da so v četrtek dosegli dogovor o vseh bistvenih vprašanjih. Prepričana sta, da bo Hrvaška dobila stabilno vlado, ki bo učinkovito delovala v prihodnjih štirih letih.

Kot je pojasnil Plenković, so dosegli dogovor o sedmih zahtevah Mosta, o pripravi programa vlade HDZ in Mosta ob podpori narodnih manjšin, na katerem bodo strokovnjaki delali v prihodnjih dneh, pa tudi o sestavi vlade v smislu razdelitve ministrstev.

Dogovorili so se tudi za krožni model vodenja parlamenta, kot ga poznajo tudi v Evropskem parlamentu. Prvi dve leti novega sklica parlamenta bi bil tako predsednik sabora Petrov, nato pa dve leti član HDZ. Dogovor bo sicer danes Plenković predstavil organom svoje stranke, ki pa ga bodo po njegovem prepričanju podprli.

Plenković je še napovedal, da bo prihodnji teden znana sestava prihodnje vlade, pričakuje pa, da bo potrjena že na ustanovni seji sabora čez teden dni. Dodal je, da bo stal za vsakim ministrom in da bo on tisti, ki jih bo izbral.

Glede ministrstev, ki jih bodo vodili člani Mosta, je povedal, da bo imel Most enega podpredsednika vlade, ki bo hkrati minister za upravo ter še tri ministrstva – notranje, pravosodno ter ministrstvo za zaščito okolja in energetiko. Energetiko so sicer ločili od ministrstva za gospodarstvo in ga na novo pridružili ministrstvu za zaščito okolja.

Povedal je še, da računa na podporo 15 poslancev Mosta, skupno pa več kot 90.

Petrov je dogovor med strankama označil za svojevrsten kompromis in dodal, da so na podlagi treh tednov pogovorov prepričani, “da bo to stabilna vlada in vlada, ki si resnično želi sprememb”.

Na vprašanje, ali bo Most v koaliciji s HDZ ali bo z njim sodeloval, pa je dejal, da raje uporablja izraz sodelovanje, češ da se termin koalicija povezuje s “čisto politično trgovino”.

Prvak HDZ je sicer že v sredo zvečer dejal, da pričakuje dogovor z Mostom na podlagi izidov predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih je 11. septembra HDZ dobila 61 poslanskih mandatov, Most pa 13. (sta)

andrej-plenkovic2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen