Obama še dodatno omilil sankcije proti Kubi

0

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek že šestič odkar sta s kubanskim kolegom Raulom Castrom konec leta 2015 naznanila pot do normalizacije odnosov med državama nekoliko omilil sankcije proti komunistični državi, čeprav embargo še vedno ostaja v veljavi, dokler ga ne bo odpravil kongres.

Obama je pred meseci Američanom dovolil, da prinesejo domov s Kube za do 100 dolarjev cigar in ruma, sedaj pa je to omejitev odpravil in za to blago s Kube velja isti režim kot za druge države. Še vedno pa gre le za osebno porabo, tako da se kubanske cigare in rum v ZDA še ne smejo prodajati.

Obama je prav tako odpravil pravilo, ki je vsem tovornim ladjam, ki so obiskale Kubo, prepovedalo pristati v ZDA v naslednjih 180 dneh. Nekoliko je olajšal tudi skupne zdravstvene raziskave med strokovnjaki obeh držav.

Kubanska pogajalka z ZDA Josefina Vidal je ukrepe pozdravila, vendar dodala, da ne bodo imeli velikega vpliva. Potrebno bo ukiniti embargo, česar pa kongres pred volitvami 8. novembra ne bo storil. (sta)

barack-obama-raul-castro-2016b

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen