“Naoljenega” Fištravca doletela nova kazenska ovadba zaradi zlorabe uradnega položaja

10

Mariborski kriminalisti so po v septembru končani preiskavi na tamkajšnjem tožilstvu dve uradni osebi kazensko ovadili zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, eno pa zaradi napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Policije identitete ne razkriva, neuradno pa gre za župana Andreja Fištravca in dve sodelavki na Mestni občini Maribor.

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so osumljeni z namenom, da bi enemu od njih pridobili protipravno premoženjsko korist, zlorabili uradni položaj tako, da so odgovornost za prekršek, za katerega je bila kaznovana odgovorna uradna oseba, samovoljno in neupravičeno prenesli na oškodovane osebe, ki so namesto njega plačale izrečeno globo.

Oškodovane osebe so zaradi kaznivega dejanja, ki so ga storili ovadeni, globo plačale, čeprav niso bile odgovorne za prekršek, uradna oseba pa si je s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini izrečene globe, so povedali na policiji in dodali, da je za opisano kaznivo dejanje zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Kriminalisti Fištravca z ovadbo krivijo zlorabe uradnega položaja, in sicer zaradi denarne kazni, ki jo je mestna občina, z njo pa župan kot objektivno odgovoren, prejela po obširnem razlitju olja iz kurilnice občinske zgradbe. Ovadbi so poleg župana za isto zadevo spisali še zoper dve zaposleni na občini. O razlitju olja na dvorišču MOM je sicer prvi poročal spletni portal Politikis.si.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]EKOLOŠKA KATASTROFA SREDI MARIBORA. V zemljo na dvorišču MOM steklo 20.000 litrov kurilnega olja, Fištravec pa občanov sploh ni obvestil!? Več o tem TUKAJ.[/su_box]

Marca letos je iz cisterne s kurilnim oljem na dvorišču občinske zgradbe izteklo nekaj tisoč litrov olja, okoljski inšpektor pa je občini naložil kazen v višini 1300 evrov. Čeprav je za dogodek objektivno odgovoren župan, sta kazen plačevali dve zaposleni v materialno-tehnični službi. Na občini po poročanju Večera ves čas trdijo, da sta se delavki plačevanja lotili na svojo roko.

Časnik je že pred časom poročal, da je ena od njiju že odplačala za 480 evrov kazni, ko je Fištravec prevzel odgovornost in ji vrnil denar. To je storil pred pričami, in sicer pred vodjo urada za finance in proračun Branko Atelšek, vodjo mestnega sekretariata za splošne zadeve Marijo Tanacek in podžupanjo Melito Petelin.

Fištravec je v odzivu na ovadbo dejal, da z njeno vsebino ni seznanjen, ob tem pa je znova poudaril, da delavkama ni naročil plačila kazni. Šele ko so se pojavili očitki o plačilu globe, se je seznanil z dejstvi in ugotovil, da je predstavnik sekretariata za splošne zadeve na kolegiju predlagal, naj stroške kazni zberejo zaposleni v materialno-tehnični službi, kar je v zapisniku sestanka tudi jasno navedeno.

“To razumem kot gesto prevzemanja odgovornosti, vendar pa prevzem odgovornosti v tem primeru ni skladen s pravnimi predpisi. Namen takšne kazni je namreč, da odgovorna oseba pravne osebe, v tem primeru jaz kot župan, iz lastnih sredstev plačam kazen, čeprav do razlitja kurilnega olja ni prišlo po moji krivdi,” je dejal mariborski župan.

Fištravca ob tem preseneča, da kriminalisti niso podali kazenske ovadbe zoper tiste, ki so dogodek povzročili z malomarnim ravnanjem, ki je povzročilo ekološko in denarno škodo, katere končna cena v tem trenutku še ni znana. “Morda pa po tem mojem opozorilu lahko pričakujemo tudi to, upam da za tiste, ki so za to dejansko odgovorni,” je še dodal župan. (sta/ured)

andrej-fistravec-olje

Št. komentarjev: 10
 1. foki pravi

  Še enkrat: bumbar na kubik!

 2. pravicni 777 pravi

  A zdaj pa je to za vas desnosuče kar naenkrat verodostojno sodišče, ko pa gre za vašega edino zveličavnega vsemogočnega boga, pa gre za krivosodje.

 3. kmet pravi

  Me prav zanima, kaj se bo zgodilo s tem humosm – NIĆ

 4. krigl pravi

  Pa daj ga končno zanesimo vun iz kancelarije tega škodljivega majmuna fištravskega.

 5. Lutke-Cerar,Brglez,,,ITD pravi

  pravicni 777 v vednost

  tovariš fištrovc se lahko zahvali svetovnemu mafijcu miljarderju sorosu, , da je župan Maribora- dokaze lahko poiščeš na internetu (soros-canvas-srđan popović-dvorana tabor maribor-tovariš fištrovc-…itd)

 6. jernej pravi

  Zaradi takšnih patronov kot je fištra bi moral biti uzakonjen institut odpoklica političnega funkcionarja!

 7. Slovenc pravi

  Lutke-Cerar,Brglez,,,ITD pravi:
  10. 10. 2016 ob 23:38
  ———————————————
  Ti pa si pahjen. Polovica od onih 15.000, kaj je opkrožlo Fištro, je laufalo na volitve iz straha, da nebi ki Kangla zmago. Po toti logiki je tvoj Soroš financiro Kanglara. Če bi v drugem krogi namesto Kangle nastopo kerikoli drugi, bi Fištra popušo. Kangla je dobo malo več kot 6000 glasof iz celiga Maribora, keri ma 95.000 volilnih opravičencof. Pa keremi v Maribori te neki Soroš pa Popovići kaj pomeni????

 8. Narim pravi

  Lutke-Cerar,Brglez,,,ITD pravi:
  10. 10. 2016 ob 23:38
  pravicni 777 v vednost
  tovariš fištrovc se lahko zahvali svetovnemu mafijcu miljarderju sorosu,

  _____
  Ja, sam našuntu (Sorosa) je za gvišnu Kučan.

 9. hipotenuza pravi

  Kak ste nori vsi, ki ste zgoraj kaj pisali.Fištra ni sposoben voditi občine pa če je na levi ali desni. Je popolen analfabet v tej stroki.

 10. Branko pravi

  Uzalosceni prebivalci Maribora,sporocamo vam,da je koncal svojo zivljenjsko pot zupan mesta Maribor(g.Fistravec se zivi,umrl je zupan).
  Predlagamo,da se funkcija zupana crta iz seznama del in nalog,ker to malo misto zupana vec nima.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen