Na Sicertu opozarjajo na spletna izsiljevanja z intimnimi posnetki (sextortion)

0

Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij Sicert opozarjajo predvsem odrasle spletne uporabnike, naj previdno navezujejo stike z neznanci, saj se lahko hitro ujamejo v past izsiljevanja. V letu dni so obravnavali že 100 primerov Slovencev, ki so postali žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki.

Kot so sporočili iz Sicerta, zaradi zelo občutljive teme, jih verjetno velika večina ne prosi za pomoč, zato so številke po njihovih navedbah lahko še mnogo višje.

V sklopu širše evropske akcije mesec kibervarnosti na portalu Varni na internetu ves oktober opozarjajo na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike in povzročajo resno finančno oškodovanje. Takšen primer je izsiljevanje z intimnimi posnetki oz. sextortion, ki poleg finančne škode uporabnikom povzroča tudi hude psihične pritiske.

Za namen izobraževanja in opozarjanja javnosti so pripravili video, ki opisuje tipičen scenarij, kako se pogovor s privlačno neznanko prek Skypa sprevrže v izsiljevanje. Izsiljevalci svoje grožnje tudi uresničijo ter posnetke in fotografije objavijo na YouTube kanalu in na Facebook straneh, žrtev pa o tem obvestijo z namenom stopnjevanja pritiska in nadaljnjega izsiljevanja.

Za izzivalnimi profilnimi fotografijami se namreč skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa sami pošljejo svoje gole fotografije. Žrtve izsiljevanja so plačila nakazovala prek sistema Western Union, denar pa je romal na Slonokoščeno obalo. Upanja na uspešen pregon tovrstnega kriminala praktično ni, saj po izkušnjah Sicerta slovenski organi pregona nimajo v afriških državah nobenega vpliva.

Zato žrtvam svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor naj ne nakazujejo denarja in ne nasedajo obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske. Če bodo posnetke javno objavili na internetu, se lahko obrnejo na cert@cert.si za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin, so še sporočili iz Sicerta. (sta)

nagica-sextortion

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen