Avstrijski olimpijski prvak v judu Peter Seisenbacher obtožen spolne zlorabe dveh deklic

0

Avstrijski judo je pretresla novica, da naj bi njihov nekdanji borec, zdaj pa trener Peter Seisenbacher, ki je v svoji karieri osvojil številna odličja, med drugim tudi dve zlati olimpijski kolajni, zlorabil dve deklici, sedaj že polnoletni osebi. Tožilstvo na Dunaju mu očita spolno zlorabo in zlorabo vodstvenega položaja.

Seisenbacher, 56-letni nekdanji judoist, je v svoji športni karieri osvoji dve zlati olimpijski kolajni leta 1984 v Los Angelesu in 1988 v Seulu. V karieri trenerja je bdel nad reprezentancami Avstrije, Gruzije in Azerbajdžana. Pod njegovim vodstvom so Gruzijci na evropskem prvenstvu osvojili dve zlati, tri srebrne in štiri bronaste medalje, na svetovnem prvenstvu bron, na olimpijskih igrah 2012 pa zlato. Leta 1985 je postal svetovni prvak, leta 1986 pa evropski prvak.

Nina Bussek, predstavnica za stike z javnostjo na državnem tožilstvu na Dunaju, je dejala, da v obeh primerih, za katera je zlorabe osumljen Seisenbacher, deklici nista bili stari niti 14 let. Eno naj bi zlorabljal med letoma 1998 in 2001, ko ni dopolnila še niti 11 let. Domnevno naj bi skušal zlorabiti še tretjo deklico, ki pa se je uspela ubraniti.

Seisenbacher ostaja najuspešnejši avstrijski športnik poletnih olimpijskih iger in prvi, ki mu je v judu uspelo ubraniti naslov olimpijskega prvaka. Tekmovalno se je upokojil po igrah v Seulu, nato pa deloval kot trener. Preiskovalna ekipa je primer pod drobnogled vzela leta 2013, ko sta deklici, zdaj odrasli osebi, razkrili zlorabo. Seisenbacher in njegov odvetnik zaenkrat še nista komentirala obtožnice. (sta)

punca-joce(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen