31. 10. – svetovni dan varčevanja

0

Danes je svetovni dan varčevanja. Obeležujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja posameznike in gospodarske družbe opozorili na pomembnost varčevanja. To je aktualno tudi danes, pa čeprav so obrestne mere zelo nizke.

Slovenci najpogosteje varčujemo s pologi denarja na bančne račune, kar kaže, da nismo pripravljeni veliko tvegati. Po podatkih Banke Slovenije so imele slovenske banke konec letošnjega marca za 39,7 milijarde evrov finančnih naložb gospodinjstev, kar je tri milijarde evrov več kot konec leta 2013.

Kot opažajo v Banki Slovenije, gospodinjstva zaradi zelo nizkih obrestnih mer za vloge, tako doma kot v tujini, niso več zainteresirana za daljše vezave, zato tudi zapadle vezane vloge le pretvorijo v vpogledne. V letu 2015 se je tako obseg vezanih vlog gospodinjstev zmanjšal za 900 milijonov evrov, medtem ko se je obseg vpoglednih vlog povečal za 1,6 milijarde evrov. Ta trend se nadaljuje tudi letos.

Na prelivanje vezanih vlog v vpogledne vplivajo predvsem zelo nizke depozitne obrestne mere tako v Sloveniji kot tudi v evrskem območju. Še v letu 2013 so bile obrestne mere za dolgoročne vloge v Sloveniji enkrat višje kot v preostalih državah z evrom, zdaj pa so že izenačene in dosegajo novo dno. Prav tako se še naprej znižujejo obrestne mere za kratkoročne vloge.

V okolju nizkih obrestnih mer so varčevalci s klasičnimi oblikami varčevanja deležni minimalnega donosa. Za večji donos morajo sredstva razpršiti tudi v bolj tvegane naložbe, menijo v Banki Slovenije, kjer pa se strinjajo, da bo spreminjanje strukture njihovega varčevanja zaradi delne izgube zaupanja v kapitalske trge, tudi glede na slabe izkušnje iz preteklosti, zelo postopno.

V nekaterih bankah na področju upravljanja premoženja v Sloveniji vidijo ogromno priložnosti. Res je, da imajo nekateri vlagatelji slabe izkušnje z zlomom borznega trga v času gospodarske krize, a je tudi res, da so bila tedaj vlaganja usmerjena le na trgovanje z delnicami. V razvitem svetu pa je upravljanje premoženja vezano tako na delniški in obvezniški trg kot na trgovanje s pokojninskimi skladi ipd., zato bodo prizadevanja za možnosti varčevanja v teh oblikah usmerjena v izobraževanje ljudi. (sta)

sparovcek

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen