Na Nizozemskem začetek sojenja desničarju Wildersu, za slednjega je to politična gonja

1

Na Nizozemskem se bo danes začelo sojenje desničarskemu politiku Geertu Wildersu, ki je obtožen sovražnega govora in spodbujanja sovraštva. Wilders je minuli petek sporočil, da ga ne bo na sodišče, sodni postopek proti njemu pa je označil za političnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemskega populističnega politika so obtožili zaradi njegovih izjav na shodu po lokalnih volitvah 2014, ko je svoje privržence vprašal, ali si na Nizozemskem želijo manj ali več Maročanov. Ko so začeli vzklikati, da jih želijo manj, pa je odgovoril, da bodo to uredili.

Postopek proti 53-letnemu nizozemskemu politiku, ki zagovarja protimuslimansko politiko, naj bi se končal konec novembra. Če bo spoznan za krivega pa mu grozi do dve leti zapora in več kot 20.000 evrov globe. Če ga bodo spoznali za krivega, bo to njegova prva obsodba, zaradi česar pa je bolj verjetna nižja denarna kazen in kazen v obliki družbenokoristnega dela.

Sodni proces je pomemben tudi v okviru kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Nizozemskem marca prihodnje leto. Wildersova skrajno desna stranka PVV je lani ob vrhuncu migrantske krize vodila v javnomnenjskih anketah, medtem ko je v zadnjih mesecih padla na drugo mesto.

Obsodba naj sicer ne bi ogrozila njegove politične kariere, saj lahko poslanec v nizozemskem parlamentu postane vsak, tudi če je bil obsojen. Wilders je bil sicer leta 2011 oproščen podobnih obtožb. (sta)

geert-wilders

Število komentarjev: 1
  1. OPOMIN pravi

    marsikoga v Sloveniji bi lahko dali na zatožno klop, tako z desnice kot RKC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen