Župan Ajdovščine Tadej Beočanin v zvezi z menedžerskim prevzemom Mlinotesta molči pri ključnih vprašanjih!

9

Takoj na začetku: tudi na župana občine Ajdovščina Tadeja Beočanina smo naslovili dodatna vprašanja, s katerimi smo želeli razjasniti številne nejasnosti in vprašljivo vlogo občine pri menedžerskem prevzemu Mlinotesta – a Beočanin se je sedaj zavil v pomenljiv molk.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Kavbojsko lastninjenje Mlinotesta: padajo že prve kazenske ovadbe, ATVP pa je očitno gledala proč! Več o tem TUKAJ. [/su_box]

Župan Tadej Beočanin je predhodno trdil, da bodo VZMD posredovali informacije o vstopu občine v Mlinotest v zakonskem roku. Vendar na VZMD trdijo, da jim informacij niso posredovali, oziroma, da niso posredovali bistvenega dela, pri katerem se sklicujejo na poslovno skrivnost.

Zato smo vprašali župana Beočanina, kakšna je lahko ta poslovna skrivnost, če vemo, da sama cena, ki je bistvena sestavina prodajne pogodbe, ni bila in ni poslovna skrivnost? Zanimalo nas je tudi, če se je z družbo Mlino d.o.o. dogovarjal za nestandardna določila? NI ODGOVORIL!

Naslednje vprašanje se je nanašalo na asistenco Občine Ajdovščina, ki je družbi Mlino d.o.o., pomagala pridobivati dodatne delnice Mlinotesta d.d. po 4-krat nižji ceni od tiste, ki jo je za pridobitev sama plačala. Zato nas je zanimalo, kakšne vse oblike je ta pomoč občine družbi Mlino imela? Je šlo samo za pravno pomoč (sklepanje pogodb), ali tudi kakšno drugo (finančno)? Zakaj niso poskrbeli, da bi tudi Občina Ajdovščina pridobila nekaj dodatnih delnic Mlinotesta d.d. po ceni, po kateri jih je pridobival Mlino d.o.o.?  Zanimalo nas je tudi, ali je to običajni način poslovanja Občine Ajdovščina, da vstopa v pogodbena razmerja z zasebnimi subjekti, v katerem imajo zasebni subjekti 4-krat ugodnejše pogoje od občine?

Če to ni običajni način poslovanja občine, zakaj je tako postopala v konkretnem primeru? NI ODGOVORIL!

Svojo odločitev o vstopu v lastniško strukturo Mlinotesta so na občini zagovarjali z javnim interesom da se zaščitijo delovna mesta in prepreči prodaja Mlinotesta tujcem. Omenili smo dejstvo, da se je praktično vsak od kreditno financiranih »podvigov« uprav, ki so želele olastniniti posamezno podjetje, ki so ga upravljale, končal na način, da je bilo podjetje potrebno prodati tujcem.

Vprašali smo, kakšna jamstva imajo na občini, da v konkretnem primeru – ko se uprava, namesto s poslovodenjem, ukvarja z lastninjenjem – ne bo isto, kot v številnih razvpitih in tragičnih primerih? Ali ni ravno menedžerski prevzem z izposojenim denarjem najzanesljivejša pot v tuje lastništvo? NI ODGOVORIL!

Zanimalo nas je tudi, kako to, da se je javni interes izkazal pri pridobivanju delnic Mlinotesta d.d. po 4,36 EUR, ni pa se izkazal pri pridobivanju delnic Mlinotesta d.d. po 1,10 EUR? Zato smo župana vprašali, ali je podal kakšen predlog, da se javni interes ugotovi tudi pri pridobivanju delnic po 1,10 EUR, in ali je o tem sploh odločal občinski svet?!

A ker predloga po naših informacijah sploh ni dal, zanimalo nas je, zakaj je tako ravnal? In ali je pridobil odločbo Evropske komisije o dovoljenosti državne pomoči družbi Mlino d.o.o. (tudi pomoč lokalnih skupnosti namreč šteje za državno pomoč)? Kdo bo odgovarjal in nosil posledice, če se izkaže, da je pri celotni transakciji šlo za nedovoljeno državno pomoč?! NI ODGOVORIL!

[su_box title=”ŽUPAN AJDOVŠČINE BEOČANIN LE ODGOVORIL NA NOVINARSKA VPRAŠANJA”]Občina Ajdovščina je VZMD posredovala vse, kar po zakonu lahko in to v zakonskem roku, tudi ceno, za katero je občina lani plačala za delnico in skupni znesek kupnine. Ta podatka sta bila že tedaj javna. Prav tako je večina vseh dokumentov, ki jih je mag. Kristjan Verbič v imenu VMZD od občine zahteval, že več kot leto dni javno dostopnih na spletni strani občine. Je pa del delničarske pogodbe označen kot poslovna skrivnost in po zakonu (ZGD) je eden od partnerjev ne sme razkriti brez soglasja ostalih. Čakamo na njihove odgovore. Večina ostalih vprašanj, pod katere se je podpisal urednik Politikisa Aleš Ernecl, se nanaša na ceno delnic iz prevzemne ponudbe (1,1 evra za delnico). Še enkrat ponavljam, da občina pri oblikovanju cene ni sodelovala kot tudi ne pri prevzemu samem. Očitek, da je občina ravnala negospodarno, ker ni skušala pridobiti delnic po 1,1 evra, pa je brezpredmeten, saj je bilo vsakomur jasno, da jih lastniki po tako nizki ceni ne bodo želeli prodati. To se je tudi potrdilo – vsega enajst lastnikov je prodalo za 5.000 evrov delnic. Po vašem ‘kavbojsko’ lastninjenje ima soglasja ustreznih državnih inštitucij. Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin [/su_box]

[su_box title=”V zgodbi o menedžerskem prevzemu Mlinotesta bo pomembna odločitev upravnega sodišča”]Za dokončni razplet zgodbe o Mlinotestu bo pomembna odločitev upravnega sodišča v primeru VZMD proti ATVP. Zanimivo bo tudi, kako bodo reagirali preiskovalni organi na ovadbe zoper Majcenoviča in Nabergoja, ki smo jih prejeli v redakcijo. Na Politikis.si smo v preteklih dneh skušali to zgodbo razsvetliti še pred razsodbo sodišča, žal so bili odgovori vpletenih preveč splošni, indirektni in polni sprenevedanja in izogibanja dejstvom. To v celoti pritrjuje naslovu našega prvotnega članka »Kavbojsko lastninjenje Mlinotesta…« Kaj smo pravzaprav izvedeli iz odgovorov, ki nam jih je na številna naša vprašanja posredoval župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Nič konkretnega. Vemo pa, da ponujena prevzemna cena 1,1 EUR ni bila poštena, saj je njen pravi namen bil zgolj potrditev prevzema, ki je bil dosežen veliko prej, na februarski skupščini, kjer so trije največji lastniki delovali usklajeno. Saj je tudi sam ajdovski župan na koncu ocenil, da je ponudba za odkup delnic bila smešno nizka in nerealna. Torej je njen namen bil povsem drugi. Problem pa je v tem, da kot taka dejansko pomeni kršitev določb zakona o prevzemih, razen če nadzornik zatisne oči pred več kot očitnim usklajenim delovanjem. Kaj pa javni interes, zaradi katerega naj bi občina kupila delnice Mlinotesta. Kako ga bodo zaščitili na občini, če se bodo menedžerji odločili da Mlinotest prodajo tujemu lastniku, denimo Podravki. Na to vprašanje župan ni niti skušal odgovoriti, vmes bodo že volitve in naslednjemu županu ne bo treba razlagati Beočaninovih ravnanj. [/su_box]

mlinotest-beocanin2

Št. komentarjev: 9
 1. mare pravi

  A tale kekec je župan? Uboga Ajdovščina…

 2. Čarli pravi

  Še ena rdeča mutna posla, tako kot vedno. In spet noben nič kriv! Halo NPU, policija???

 3. linke pravi

  z eno besedo – čarapan.

 4. SD-rdeča mafija pravi

  Beočanin,čisti primorec!

 5. jani pravi

  Seveda ni odgovoril, če je bil zraven pri mučkah-tučkah!

 6. Petrovc pravi

  Dinnarec od glave do peta! Manka samo še primorska ikonografija!

 7. Aurelius pravi

  Mare, ne žali Kekca, tale individuum je lahko kvečjemu le rožle, ki so ga kaviarkomunajzarski strici nastavili na župansko mesto, kjer udejanja njihove želje – dan najlepših sanj !!!

 8. miran pravi

  Pa kaj komu ni jasno, če pa je iz SD bazena – ti pa tako vemo, kaj znajo delati – škodo in si polniti lastne žepe.

 9. raft pravi

  Kjerkoli v Sloveniji je župan če-fur je kriminal in enormno priseljevanje ta istih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen