V Siriji začela veljati prekinitev ognja, ki sta jo dogovorili ZDA in Rusija

0

V Siriji je danes ob sončnem zahodu začela veljati prekinitev ognja, za katero sta se dogovorili ZDA in Rusija. Rusija, ki z letalskimi napadi podpira režimske sile, je sporočila, da bodo kljub temu še naprej obstreljevali cilje teroristov, sirska vojska pa je obljubila “odločen odgovor na kršitve oboroženih skupin”.

Sirska vojska je v sporočilu, objavljenem na televiziji kmalu po začetku veljave prekinitve ognja ob 19. uri po lokalnem času, razglasila “sedemdnevno zamrznitev vojaških operacij”, ki bo veljala do nedelje opolnoči na celotnem ozemlju Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Moskvi so sporočili, da je premirje začelo veljati na celotnem ozemlju Sirije in da so se nanj pripravili, a poudarili, da bodo ruska letala še naprej obstreljevala položaje terorističnih skupin.

Predstavnik ruske vojske Sergej Rudskoj je ob tem dodal, da bosta Rusija in ZDA vzpostavili skupne centre za določitev tarč in usklajevanje napadov.

Sirska opozicija je pred tem danes zahtevala zagotovila glede prekinitve ognja, predvsem od ZDA. Tiskovni predstavnik Visokega pogajalskega odbora, ki združuje glavne uporniške in opozicijske skupine v Siriji, Salem al Muslet, je dejal, da želijo pojasnila, kakšna je definicija terorizma in kakšen bo odgovor v primeru kršitev.

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada namreč kot “teroriste” obravnava vse, ki se borijo proti njemu, kar pomeni zmerne upornike, islamiste in džihadiste.

Po navedbah AFP bo prekinitev ognja sprva trajala 48 ur, če bo uspešna, pa jo bodo podaljševali za nadaljnjih 48 ur.

Če jo bodo strani spoštovale teden dni, bodo ameriške in ruske zračne sile skupaj napadale teroriste skupine Fatah al Šam, ki je pod imenom Fronta al Nusra še pred kratkim sodelovala s teroristično mrežo Al Kaida, in skrajno skupino Islamska država.

Eden ključnih delov dogovora je sicer tudi, da se opozicijske sile in sile sirskega predsednika Asada umaknejo od poti za oskrbo obleganega Alepa s humanitarno pomočjo. (sta)

sirija-premirje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen