Prvo televizijsko soočenje Clintonove in Trumpa bo pokazalo predvsem, kdo je boljši “material” za predsednika ZDA

0

Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump se bosta v ponedeljek na univerzi Hofstra nedaleč od New Yorka pomerila na prvem od treh televizijskih soočenj pred volitvami 8. novembra. Televizija NBC, ki ga bo prenašala, si obeta rekordno gledanost.

Soočenje bo vodil Lester Holt, trajalo bo uro in pol brez oglasov in bo razdeljeno v tri tematske sklope – blaginja, smer Amerike in varnost.

Analiz in nasvetov ne primanjkuje, čeprav v letošnji kampanji zaradi Trumpove nekonvencionalnosti stara pravila ne veljajo. Po mnenju političnih analitikov v ZDA bo morala Clintonove na prvem soočenju prepričati volivce o svoji resnicoljubnosti, Trump pa pomiriti skrbi, da bi lahko pritisnil na gumb za jedrske izstrelke.

Trend anket se pred soočenjem spet obrača v prid Clintonove, zato so si analitiki večinoma enotni, da mora predvsem paziti, da si ne bo po nepotrebnem sama škodila.

Prvo soočenje bo morda najpomembnejše, ker se lahko Trump odloči, da na naslednjih dveh, ki sta predvideni, ne bo sodeloval. Za običajnega kandidata bi bilo to usodno, za Trumpa pa običajna pravila ne veljajo.

Kampanja Clintonove sicer opozarja, da se mora Trump držati istih standardov kot Clintonova in mora dokazati, da ima dovolj znanja in temperamenta za položaj predsednika.

Clintonova se je pred dnevi vprašala, zakaj proti kandidatu, ki je užalil manjšine, ženske, muslimane in tudi republikance, ne vodi za 50 odstotkov ali več. Eden od razlogov je razdeljenost ameriškega volilnega telesa, drugi pa pomanjkanje navdušenja med demokratskimi volivci nad kandidaturo Clintonove.

Po zadnji anketi ameriške tiskovne agencije AP ima o Trumpu negativno mnenje 61 odstotkov volivcev, o Clintonovi pa 56 odstotkov. Kar 53 odstotkov jih meni, da ni poštena, le 49 odstotkov pa jih enako meni za Trumpa. 49 odstotkov volivcev meni, da je Clintonova skorumpirana, o Trumpu pa meni enako le 43 odstotkov.

Malce bolje ji gre glede usposobljenost za položaj, saj 53 odstotkov vprašanih meni, da je dovolj kvalificirana, le 30 odstotkov pa jih meni tako o Trumpu. Obenem je 56 odstotkov vprašanih strah morebitne Trumpove zmage. Pred zmago Clintonove jih trepeta 44 odstotkov.

Tako nepriljubljenih kandidatov že dolgo ni bilo, če sploh kdaj. AP ugotavlja, da je 85 odstotkov volivcev že trdno odločenih, za koga bodo 8. novembra oddali svoj glas, čeprav pa so lahko po soočenjih premislijo.

Clintonova je imela doslej v karieri okrog 30 podobnih soočenj, vendar večinoma proti nasprotnikom iz iste stranke, kar ji je nekoliko zvezalo roke. Večina Američanov pričakuje, da se bo tokrat bolje odrezala, kar pomaga Trumpu, ker je nižja pričakovanja lažje preseči kot višja.

Zgodovina kaže, da so soočenja pomembna, a ne tudi odločilna. Ronalda Reagana je demokrat Walter Mondale leta 1984 povsem povozil, na volitvah pa potem osvojil le domačo Minnesoto. Tudi Mitt Romney je leta 2012 porazil Baracka Obamo na prvem soočenju, demokrat pa je na volitvah gladko zmagal.

Clintonova se na soočenje intenzivno pripravlja z vrsto svetovalcev in gorami dokumentov, med katerimi so tudi psihološke ocene Trumpa, ki ga bo skušala izzvati, da bi morda izgubil živce in ustrelil kakšno neumnost. Samo to, da ga ujame na laži ali spremembi stališč ne bo dovolj. Volivcem mora jasno pokazati, da Trump ni primeren za predsednika.

Za vlogo Trumpa je v pripravah na soočenje izbrala dolgoletnega sodelavca Philippa Reinsa, ki je menda med redkimi, ki si ji upa v obraz zabrusiti, kar ji gre. Trump se na soočenja ne pripravlja tako temeljito, ker računa na svoje veščine prepirljivca, ki so mu dobro služile v času republikanske kampanje.

Računa na to, da bo forma pomembnejša od vsebine, obenem pa tudi na lastno nepredvidljivost. Pred soočenjem si je ogledal nekaj videoposnetkov starih soočenj Clintonove, s svojimi svetovalci pa izmenjuje ideje.

Če si Trump ne premisli, bosta do konca kampanje še dve televizijski soočenji. Naslednje 9. oktobra na univerzi Washington v St. Louisu bo potekalo kot javna tribuna, zadnje 19. oktobra na televiziji Fox pa bo v Las Vegasu v podobnem formatu kot ponedeljkovo, to je dva kandidata in voditelj.

Že 4. oktobra bo na univerzi Longwood v Virginiji soočenje podpredsedniških kandidatov, republikanca Mika Penca in demokrata Tima Kaina. Ta so za javnost precej manj zanimiva. Kandidata morata dokazati, da sta sposobna prevzeti položaj predsednika ZDA, če se kateremu od dveh glavnih igralcev kaj zgodi. Po prepričanju političnih analitikov Pence in Kaine to sta. (sta)

donald-trump-hillary-clinton4govor

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen