Prijateljski posli v UKC Maribor. Direktor Lavre najprej zaposlil svojo partnerico in prijatelja ter najel drago zunanjo pravno pomoč.

9

Potem, ko  so lobistični krogi v Mariboru uspešno prisilili bivšega direktorja UKC Gregorja Pivca k umiku (ta se je sicer umaknil tudi kot predsednik mariborskega odbora SDS), že na veliko zaposlujejo svoje partnerke in prijatelje, smo lahko v medijih brali pred kratkim.

V.d. direktorja Univerzitetna kliničnega centra (UKC) Maribor Janez Lavre, sicer viden član NSi in član izvršilnega odbora te stranke, je pred časom ustanovil mesti svetovalca za kakovost in svetovalca za vzdrževanje, varstvo okolja in zdravja. Prvo mesto je zasedel Lavretov prijatelj še iz časa njegovega službovanja v bolnišnici v Slovenj Gradcu, Ivan Tandler, na drugo mesto pa je spravil kar svojo zasebno partnerico Danijelo Čepin.

A to še ni vse: poleg partnerke je menda namesto internih (zaposlenih) pravnikov v zadnjem času angažiral »svojo« advokatsko pisarno Kac iz Maribor in tako izredno povečal zunanje stroške, ki jih plačuje bolnišnica za pravne zadeve. Na izredno grd način naj bi odpustil dr. Gregorja Danka, ki je bolnišnico zastopal v številnih pravnih primerih. Več o tem bomo poročali, ko prejmemo odgovore UKC Maribor.

Naša vprašanja v zvezi s tem in odgovori UKC Maribor:

Novinarska vprašanja z dne 6.9.2016:

– Koliko pravnikov ima UKC Maribor?

– Koliko od njih jih ima pravosodni izpit?

– Zakaj ste ukinili delovno mesto in na podlagi tega odpustili dr. Gregorja Danka?

Odgovor UKC Maribor na novinarska vprašanja:

– V UKC Maribor je trenutno zaposlenih 11 univerzitetnih diplomiranih pravnikov.

– Nihče izmed pravnikov nima opravljenega pravosodnega izpita.

– Delodajalec je z namenom reorganizacije vodenja kadrovsko pravnega področja in povečanja kooperativnosti na odprtih zadevah spremenil Sistemizacijo delovnih mest UKC Maribor v Vodstvu UKC in v Upravnih službah tako, da se je ukinilo delovno mesto pomočnik direktorja UKC za kadrovsko pravne zadeve. Delodajalec je presodil, da je delovno mesto pomočnika direktorja UKC za kadrovsko pravne zadeve, ki je organizacijsko in strokovno odgovoren za delovanje Kadrovsko pravne službe, povsem nepotrebno, saj imata oba oddelka znotraj službe vodji, ki organizacijsko in strokovno odgovarjata za svoje področje. Koordinacija med oddelkoma potom delovnega mesta pomočnik direktorja za kadrovsko pravne zadeve ni potrebna. Poleg organizacijskih so obstajali tudi finančni razlogi za navedeno odločitev.

_________________________________________

Novinarska vprašanja z dne 7.9.2016:

 – Ste seznanjeni, katere primere je za UKC Maribor vodil dr. Gregor Danko?

– Je bil dr. Gregor Danko po vašem mnenju dober delavec?

– Zakaj mu ob ukinitvi delovnega mesta niste ponudili druge oblike sodelovanja?

– Ali drži, da ste mu odpoved poslali med bolniško?

– S kakšnimi argumenti se boste zoperstavili tožbi, ki naj bi jo dr. Danko vložil proti UKC Maribor?

– Ste seznanjeni tudi s tožbo g. Darka Kuharja proti UKC Maribor?

Odgovor UKC Maribor na novinarska vprašanja:

– Da.

– V UKC Maribor smo izpeljali postopek reorganizacije in spremenili sistemizacijo delovnih mest tako, da se je ukinilo delovno mesto pomočnik direktorja UKC za kadrovsko pravne zadeve in delavcu odpovedala pogodba iz poslovnega razloga (prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi ekonomskih in organizacijskih razlogov). Razlogi niso v povezavi z osebo delavca.

– UKC Maribor je kljub temu, da ZDR-1 delodajalcu ne nalaga te obveznosti, preveril možnosti za zaposlitev delavca pod spremenjenimi pogoji na drugih delih oziroma nalogah in ugotovil, da pri njem ne obstaja potreba po zaposlitvi na drugem delovnem mestu.

– Postopek odpovedi smo izpeljali skladno z zakonom.

– Tožbe nismo prejeli, zato ne moremo komentirati.

– S pritožbo g. Darka Kuharja smo seznanjeni.

________________________________________

Novinarska vprašanja z dne 9.9.

 • Ali podpirate ministrico za zdravje, glede na svojo vidno vlogo v NSI?
 • Kakšen je vaš pogled na izvajanje storitev za zdravstvene institucije?
 • Ste zagovornik, naj čimveč dela opravijo zaposleni ali zagovarjate zunanje izvajalce?
 • Je po vašem mnenju pravna pisarna Kac boljši pravni zastopnik UKC Maribor od dr. Gregorja Donka?
 • Zakaj ste pravzaprav odpustili dr. Donka?
 • Odgovor UKC Maribor na novinarska vprašanja:

 

 • Kot v. d. generalnega direktorja UKC Maribor spoštujem navodila in usmeritve gospe ministrice, predloge in izboljšave na posameznih področjih pa ji vedno sporočim.
 • Storitve izvajamo skladno s podpisano pogodbo po merilih, ki so določena v Splošnem dogovoru, pri čemer pa nimamo možnosti izvajanja aktivne kadrovske politike, saj inštitucije ne razpisujejo specializacij.
 • Zunanji izvajalci so le začasna pomoč.

 

 • Moji sodelavci iz pravne službe bodo v vsaki posamični bodoči zadevi preverili, ali je smotrno zadevo v zastopanje prepustiti omenjeni pisarni.
 • Delodajalec je z namenom reorganizacije vodenja kadrovsko pravnega področja in povečanja kooperativnosti na odprtih zadevah spremenil Sistemizacijo delovnih mest UKC Maribor v Vodstvu UKC in v Upravnih službah tako, da se je ukinilo delovno mesto pomočnik direktorja UKC za kadrovsko pravne zadeve. Delodajalec je presodil, da je delovno mesto pomočnika direktorja UKC za kadrovsko pravne zadeve, ki je organizacijsko in strokovno odgovoren za delovanje Kadrovsko pravne službe, povsem nepotrebno, saj imata oba oddelka znotraj službe vodji, ki organizacijsko in strokovno odgovarjata za svoje področje. Koordinacija med oddelkoma potom delovnega mesta pomočnik direktorja za kadrovsko pravne zadeve ni potrebna. Poleg organizacijskih so obstajali tudi finančni razlogi za navedeno odločitev.

janez lavre

Št. komentarjev: 9
 1. pubec pravi

  Naj najprej pokaže kaj zna, šele nato ga sodite.

 2. MoroStar pravi

  Srp in kladivo simbol radničke klase. Vile in grablje novi simbol gornje kaste. Po Evgenu Juriču: Na najlepših lokacijah rastejo lepe vile. Zidajo jih tisti, ki imajo grablje.

 3. franjo pravi

  Tako kot vedno: vse za “naše”. A KPK in NPU bo tega novega direktorja kaj povprašala?

 4. re gornjim pravi

  Gregor Pivec se je umaknil tudi iz SDS, pomeni, da je bil direktor samo zaradi članstva v SDS?

 5. polito olje pravi

  re tebi
  očitno je temu tako.
  zanima me tudi tisti “razlog finančne narave”.
  so ga dobili s parklji v marmeladi?

 6. raft pravi

  pubec pravi:

  Naj najprej pokaže kaj zna, šele nato ga sodite.
  —————–
  Je že pokazal.

 7. Marjan pravi

  Od kar je NSi pod Kučanovim dežnikov, so pri tej stranki svinjarije na dnevnem redu. Boter jih je hitro naučil, kako se dela v paradržavi.

 8. Kristjan pravi

  Vidni član NSi, ki ni poročen (niti pred državo? kaj šele v Cerkvi?)? Neporočen klerikalni politik? Only in Slovenia.

 9. Monika pravi

  Poročen civilno in cerkveno, vendar ne s svojo novo partnerko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen