Podpora AfD med nemškimi volivci narašča, ima že 16% podporo

1

Desničarska, populistična Alternativa za Nemčijo (AfD) med nemškimi volivci postaja vedno bolj priljubljena. V zadnji javnomnenjski raziskavi nemške televizije ARD se ji je podpora povečala za dve odstotni točki in jo sedaj podpira 16 odstotkov vprašanih, kar je strankin najboljši rezultat doslej, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na prvem mestu ostaja Krščansko demokratska unija (CDU/CSU) nemške kanclerka Angele Merkel z 32 odstotki podpre. Ta se je stranki v primerjavi z javnomnenjsko raziskavo pred nekaj tedni sicer znižala za odstotno točko.

Za odstotno točko se je podpora znižala tudi nemškim socialdemokratom (SPD), ki so z 22 odstotki podpore na tretjem mestu.

Zeleni so na četrtem mestu z 12 odstotki, kar je za odstotno točko več kot v prejšnji javnomnenjski raziskavi. Osem odstotkov nemških volivcev bi na volitvah izbralo Levico, ki se jim je podpora prav tako zmanjšala za odstotno točko, šest odstotkov pa liberalce (FDP), ki imajo za odstotno točko večjo podporo.

Vodja kanclerskega kabineta Peter Altmaier (CDU) je v odzivu na raziskavo dejal, da javnomnenjske raziskave niso razveseljive za nobeno od nemških strank, ki je trenutno v parlamentu. “To je povezano s tem, da v državi rešujemo hude težave. Prepričani smo, da se bodo rezultati v javnomnenjskih raziskavah izboljšali, ko bodo ljudje videli in občutili, da te težave obvladujemo,” je še dejal Altmaier. (sta)

afd-logo

Število komentarjev: 1
  1. kekec pravi

    Teta Gelca uspeva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen