Odzivi na smrt vizionarskega Šimona Peresa

0

Na današnjo smrt bivšega izraelskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa sta se danes odzvala izraelski predsednik Reuven Rivlin in premier Benjamin Netanjahu. Oba sta Peresa označila za vizionarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rivlin, ki je na državniškem obisku v Ukrajini, je dejal, da je bil Peres pomemben vizionar za izraelsko državo. “Ni poglavja v zgodovini izraelske države, v katerem Šimon ne bi imel vloge ali vsaj pisal njen majhen delček,” je dejal predsednik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da je Peres Izraelce privedel do tega, da so pogledali naprej v prihodnost in “imeli smo ga radi”. “Ljudem je dal upanje. Duh upanja in miru je bila njegova pot in želja,” je še dejal Rivlin, ki bo zaradi Peresove smrti skrajšal obisk v Ukrajini in se še danes vrnil v Izrael.

Tudi izraelski premier Netajnahu je Peresa označil za vizionarja in “prvaka izraelske obrambe”.

“Šimon je posvetil življenje ponovnemu rojstvu naših ljudi. Kot vizionar je videl v prihodnost. Kot prvak izraelske obrambe je na več načinov okrepil njene zmožnosti, nekateri so ostali nepotrjeni vse do današnjih dni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost zapisal Netanjahu in se tako navezal na razvoj nepotrjenega izraelskega jedrskega programa. Netanjahu je sicer veljal za Peresovega političnega tekmeca. (sta)

shimon-peres

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen