Ob begunskem taborišču v Calaisu, kjer je že več kot 10.000 migrantov, začeli graditi zid

0

V Calaisu so danes začeli z gradbenimi deli za izgradnjo zidu, ki bo mestno pristanišče ločeval od begunskega taborišča. Migranti namreč stalno poskušajo priti na tovornjake, ki vozijo proti Veliki Britaniji. Kilometer dolg in štiri metre visok zid bo nadaljevanje že obstoječe ograje, nameščene na obeh straneh glavne ceste v pristanišče.

Zid bo stal nekaj sto metrov od taborišča, znanega tudi pod imenom džungla, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih lokalnih oblasti naj bi ga zgradili še pred koncem leta. Stroške gradnje v višini 2,7 milijona evrov krije Velika Britanija.

Zid bo sestavljen iz betonskih plošč, ki jih bodo lahko odstranili, ko jih ne bodo več potrebovali.

Migranti na vozišče pogosto nastavijo veje, ki upočasnijo tovornjake, nato pa poskušajo splezati v njihove prikolice. Tovornjaki namreč skozi predor pod Rokavskim prelivom ali na trajektih pot nadaljujejo do Velike Britanije, ki je cilj številnih migrantov v Calaisu.

Po navedbah lokalnih oblasti želijo z zidom tudi odvrniti tihotapce ljudi od iskanja zaslužka v taborišču.

Francoske oblasti si po lastnih navedbah sicer prizadevajo za porušenje taborišča, v katerem naj bi bilo po podatkih humanitarnih organizacij že več kot 10.000 ljudi, med njimi precej mladoletnikov brez spremstva. Oblasti vztrajajo pri številki 6900, kolikor so jih našteli med zadnjim uradnim štetjem 19. avgusta.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je ta mesec napovedal, da bodo džunglo zaprli takoj, ko bo to mogoče, bodo pa to storili v več korakih. Prebivalci Calaisa pa od oblasti zahtevajo datum, ko bodo zaprli celotno taborišče. (sta)

calais-migrantski-geto2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen