Na treh televizijskih predvolilnih soočenjih le Trump in Clintonova

0

Komisija za televizijska soočenje predsedniških kandidatov ZDA je odločila, da se bosta 26. septembra na prvem od treh soočenj pomerila le demokratka Hillary Clinton in republikanec Donald Trump. Komisija, v kateri so le republikanci in demokrati, je izključila vse druge kandidate.

Na udeležbo je malce računal kandidat svobodnjakov Gary Johnson, ki je na glasovnicah v večini zveznih držav, kot tudi kandidatka zelenih Jill Stein. Vendar pa je bil pogoj najmanj 15-odstotna podpora v povprečju petih velikih nacionalnih anket. Johnson ima trenutno 8,4 odstotka, Steinova pa 3,2 odstotka podpore.

Glede na ankete bi trenutno udeležba enega ali več dodatnih kandidatov bolj ustrezala Trumpu, ki se že nekaj tednov preventivno pritožuje, da je igra vnaprej nameščena proti njemu in v korist Clintonove, čeprav kot vedno tudi za to ni podal nobenega dokaza.

Trump ima v anketah, ki vključujejo Johnsona in Steinovo, redno manjši zaostanek za Clintonovo, kot pa ko sta sama. Ankete se sicer trenutno spet spreminjajo v prid Trumpu, kar je neposredna posledica padca podpore Clintonovi zaradi prikrivanja pljučnice.

Trump meni, da tudi zaradi izjave, da polovica njegovih podpornikov sodi v isto košaro obsojanja vrednih rasistov in homofobov. V petek je to skušal znova izkoristiti v Miamiju, kjer je prišel na oder z glasbo in posnetki iz broadwayskega muzikala Les Miserables (Nesrečniki), kar je spremenil v Les Deplorables (obsojanja vredni).

Je pa na nastopu v Miamiju sprožil novo polemiko, ko je že drugič namignil na morebiten umor svoje demokratske tekmice. Clintonovo je namreč znova kritiziral zaradi nasprotovanja orožju in izjavil, naj njenim agentom tajne službe odvzamejo orožje, potem pa “bodo videli, kaj se ji bo zgodilo”. (sta)

donald-trump-hillary-clinton4govor

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen