Japonski premier za novo obdobje v dvostranskih odnosih z Rusijo

0

vladimir putin shinzo abeJaponski premier Šinzo Abe je danes v govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku na zahodu Rusije ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k novemu obdobju v dvostranskih odnosih, ki jih bremeni ozemeljski spor še iz časov druge svetovne vojne. Abe je tudi predlagal, da bi se z ruskim predsednikom srečevala v Vladivostoku na letni ravni.

“Končajmo te nenormalne razmere, ki trajajo že 70 let in skupaj oblikujmo novo obdobje v rusko-japonskih odnosih, ki bo trajalo naslednjih 70 let,” je Abe pozval ruskega predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je v odgovoru sporočil, da je njegova država pripravljena na konkretne korake pri razrešitvi 70 let starega ozemeljskega spora.

“Preteklost ne sme biti ovira za napredek. Moramo najti rešitev za težave, ki nam preprečujejo napredek,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Putin.

Obe državi si v zadnjem času sicer prizadevata izboljšati odnose. Abe je tako že na drugem obisku v Rusiji v letošnje letu, Putin pa naj bi Japonsko obiskal decembra.

Odnosi med Tokiom in Moskvo so obremenjeni vse od konca druge svetovne vojne, ko je vojska tedanje Sovjetske zveze zasedla Kurilske otoke, ki jih je Japonska poimenovala Severni teritorij. Napetosti v odnosih so tudi ovira podpisu mirovnega sporazuma, s katerimi bi državi formalno končali vojne sovražnosti iz druge svetovne vojne, to pa negativno vpliva tudi na gospodarske stike med državama in vlaganja. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen