Hollande napovedal ukinitev migrantskega taborišča v Calaisu

0

Francoski predsednik Francois Hollande je danes ob obisku v pristanišču Calais na severozahodu Francije napovedal, da bodo tamkajšnje migrantsko taborišče, znano tudi kot džungla, ukinili. Ob tem je pozval Veliko Britanijo, naj prevzame svoj del odgovornosti pri reševanju migrantske krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina migrantov, ki so v taborišču, številni med njimi iz Sirije, Sudana in Afganistana, želi v Veliko Britanijo, kamor se skušajo pretihotapiti na tovornjakih.

“Vlada bo šla do konca,” je dejal Hollande, ki so ga obkrožali varnostniki. “Odločen sem, da bodo britanske oblasti igrale svojo vlogo pri humanitarnih prizadevanjih v taborišču,” je dodal.

Hollande, ki je danes prvič obiskal Calais, odkar je na položaju, se bo po napovedih danes sešel s predstavniki policije, pristanišča in lokalnimi politiki, ni pa predvideno, da bi šel tudi v taborišče. To je prejšnji teden storil Nicolas Sarkozy, ki se poteguje za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah spomladi prihodnje leto.

V taborišču naj bi po ocenah živelo med 7000 in 10.000 migrantov. Zaradi prenatrpanosti v taborišču vlada kaos, pogoji za bivanje pa so zelo slabi. Higienske razmere so katastrofalne, Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja tudi na izkoriščanje otrok za spolne usluge, nasilje in prisilno delo.

Francoske oblasti si že mesece prizadevajo, da bi zmanjšale število prebivalcev taborišča, ki se ga je zaradi izredno slabih bivalnih pogojev prijelo ime džungla. Ti tam vztrajajo, ker upajo na nadaljevanje poti proti Veliki Britaniji.

Francoske oblasti so v preteklosti taborišče poskušale že večkrat zapreti. Ne glede na obljube o nadomestni namestitvi po centrih drugod po državi mnogi Calaisa nočejo zapustiti, saj je to najugodnejša točka, če se želijo nezakonito prebiti prek Rokavskega preliva.

Oblasti v Calaisu skušajo problem z migranti rešiti tudi z zidom, ki bi migrantom preprečil vkrcanje na tovornjake. Gradnjo zidu financira Velika Britanija. (sta)

calais-migrantski-geto2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen