Famozna UM hobotnica pristala na sodišču: Dekan FT Boštjan Brumen obdolžen KD ponareditve ali uničenja poslovnih listin!

10

Spomnimo: v letih 2008 – 2010 je bila velike medijske pozornosti deležna soudeležba mariborske univerze pri ustanavljanju cele vrste podjetij, tega podjema pa se prijel vzdevek »mariborska UM hobotnica«.

Univerza v Mariboru je bila ustanoviteljica podjetja Tehnocenter, ta pa je nato ustanovil še dve podjetji, Energotehniko in Uni servisa. Pri prvem je bil solastnik kar takratni vodja rektorjevega kabineta Mitja Kotnik, direktorica tega podjetja pa je nekaj časa bila Miša Biro, ki je bila na univerzi zaposlena kot administrativna in strokovna referentka v oddelku za razvoj.

Drugo podjetje Uni servis, ki je bilo holding v 100-odstotni lasti univerze, pa je pod svoje lovke spravilo še številna druga podjetja: Uni gostinstvo, Uni založba, Uni energija, VPO, ki je prevzelo čiščenje fakultet in Uni gradnje. Uni servis je vodil nekdanji študentski funkcionar Primož Juhart in mariborski mestni svetnik na listi LPR Stojana Auerja.

Od leta 2011 je “mariborsko UM hobotnico” pod drobnogled vzel NPU in očitno našel dovolj obremenilnih zadev, da je nato zadeva stekla tudi na tožilstvu. V letu 2011 je namreč vodstvo UM posredovalo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu številne dokumente o poslovanju, ki so kazali na sum načrtnega izčrpavanja “univerzitetnih” podjetij in nezakonitega poslovanja, saj so bile nekatere bilance več kot očitno prirejene. Uni gostinstvo d. o. o., ki je bilo predmet največjega izčrpavanja, je še v letu 2010 izkazovalo pozitivno bilanco, leta 2011 pa je z več kot 2,5 milijona izgube odšlo v stečaj. Krovno podjetje Uni servis d.o.o. je sicer odšlo v stečaj tri leta kasneje, oktobra 2014.

Član nadzornega odbora Uni servisa, glave “mariborske hobotnice”, je bil Boštjan Brumen (v času UM hobotnice glavni tajnik Univerze v Mariboru), sedanji dekan Fakulteta za turizem v Brežicah in član senata UM. Na Univezi v Mariboru so se mnogi čudili, ko je rektor Igor Tičar lani julija imenoval Brumna za dekana Fakultete za turizem, glede na to, da se še ni rešil očitkov glede “mariborske hobotnice”. Po naših informacijah je pred imenovanjem Brumen Tičarju sicer pojasnil, da tečejo postopki na NPU in da bo verjetno stekel tudi kazenski postopek. Hkrati naj bi Brumen dejal, da bo odstopil s položaja dekana, če bo pravnomočno obsojen.

Ob tem je zanimivo, da proti drugima dvema članoma nadzornega odbora Uni servisa, Milanu Marčiču (nekdanji prorektor) in Samu Fošnariču (nekdanjemu dekanu Pedagoške fakultete), po naših informacijah ne teče noben sodni postopek.

No, Boštjan Brumen, se od letošnjega marca sodnega postopka na okrajnem sodišču v Murski Soboti udeležuje kot obdolženec, tožilstvo ga namreč bremeni kaznivega dejanja ponareditve ali uničevanja poslovnih listin po 2. odstavku 235. člena KZ-1. Brumnu tako grozi zaporna kazen do dveh let, če bo spoznan za krivega.

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti je do sedaj v predmetni zadevi bilo razpisanih 6 narokov. Glavna obravnava, ki se je začela 20.6.2016, se je nadaljevala z izvajanjem dokazov 16.9.2016, naslednji narok, namenjen nadaljnji izvedbi dokazov, pa je določen za 17.10.2016.

V zvezi s predmetnim sodnim postopkom smo dekanu Brumnu sicer poslali še nekatera novinarska vprašanja, na katera pa do danes ni odgovoril.

bostjan-brumenDekan Fakultete za turizem Boštjan Brumen je pred murskosoboškim okrajnim sodiščem obdolžen kaznivega dejanja ponareditve ali uničevanja poslovnih listin. 

Št. komentarjev: 10
 1. mišo pravi

  Same politično-lobistične hobotnice, kamorkoli pogledaš. A na koncu prav nobena lovka ni sodno pečena…

 2. poki pravi

  Pa toti ja zgleda kot ovčka, on pač ne bi nič nepravilnega delal. Aha, pol pa dobiš prst v oko 😉

 3. zvone pravi

  Da imaš pri 44 letih za več kot 2 mio evrov premoženja, je seveda podatek, ki bi poleg NPU moral zanimati vsaj še KPK…

 4. andro pravi

  V vsaki normalni državi, bi dekan, ki je v sodnem postopku (obtožnica je očitno utemljena!) že sam brezpogojno odsopil! Pri nas pa ga serjejo s takšnimi – ko bom polnomočno obsojen!? Etika? Integriteta?

 5. miha pravi

  Rektor Tičar mora nemudoma odreagirat in tega prestopnika nagnati z dekanske funkcije, saj ta prestopnik brumen dela škodo celotni Univerzi v Mariboru!!!!

 6. mateja pravi

  Seveda ,a postoji še kakšen človek na univerzi v Mb,da se ne boji totega g.Brumna.Kaj si on zaželi to dobi. Čeprav je v kazenskem postopku je lahko postal dekan.Sramota,za celo univerzo, kakšen kader postavlja na tako važno funkcijo .Ampak g.Brumen je prava baraba,je šel še v Brežice mal pokasirat.

 7. alan pravi

  A je kdo v tej Sloveniji še sploh pošten???

 8. Narim pravi

  alan pravi:

  21. 09. 2016 ob 22:52

  A je kdo v tej Sloveniji še sploh pošten???

  ———
  Jst.

 9. Artur pravi

  Brumen je znan kradljivec javnega denarja. Od tod tudi njegovo nezakonito pridobljeno premoženje. Zrel je za rešetke. In Zvone ima glede tega prav. Ima pa dva pajdaša: nekdanjega rektorja Ivana Rozmana in njegovega šefa kabineta Mitjo Kotnika, ki je sedaj glavni pri Fištravcu na mariborski občini. V času svojega vladanja mariborski univerzi so vzganjali nad ljudmi teror brez primere in jih mobingirali. Brumen tudi redno menjuje politične stranke, ker potrebuje njihovo podporo za zadrževanje svojih kazenskih sodnih procesov. Sedaj je njegova zaščita Cerarjeva stranka, kjer se njegova žena odvetnica Nina Brumen nenehno slini okoli Cerarja in njegovih. Bojda je tudi radodajka. Rektor bi moral Brumna razrešiti z dekanskega mesta in kaj sploh ta zmikavt dela v Senatu Univerze v Mariboru?!!

 10. Perica pravi

  Komur je dokazano, da krade in ponareja, takemu ni več mesta v državni upravi. Nikoli! Upamo, da bomo to v 2. slovenski republiki tudi imeli!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen