EU napovedala obsežno humanitarno pomoč za sirske begunce v Turčiji

1

EU je danes napovedala novo humanitarno pomoč v višini 348 milijonov evrov za begunce v Turčiji. Po besedah komisarja za humanitarno pomoč Hristosa Stilianidesa gre za “največji humanitarni program, ki ga je EU kdajkoli financirala”. Program, ki ga bodo financirale EU in države članice, je namenjen najbolj ranljivim sirskim beguncem v Turčiji.

Program pomoči, imenovan Nujna socialna varnostna mreža (The Emergency Social Safety Net – ESSN), je namenjen najbolj ranljivim begunskim družinam v Turčiji in je prva shema socialne pomoči te vrste.

Financiran bo v okviru instrumenta za begunce v Turčiji, izvajal pa ga bo Svetovni program za hrano v sodelovanju s pristojnim organom za upravljanje nesreč in izrednih razmer predsednika turške vlade, turškim Rdečim polmesecem ter turškim ministrstvom za družino in socialno politiko, so sporočili danes v Bruslju.

Novost je elektronska kartica za begunce. Ti bodo od oktobra nanjo začeli prejemati mesečna denarna nakazila, s katerimi bodo lahko plačevali najnujnejše dobrine, na primer hrano, bivanje ali izobraževanje.

Program pomoči bo pomenil “znatno razliko v življenjih mož, žena in otrok, ki so pobegnili pred konfliktom in nasiljem”, je dejal komisar. Ljudem, ki so se doslej morali zanašati na pomoč, bo omogočil dostojanstvo.

Razmere v Siriji, od koder se je v Turčijo zatekla velika večina beguncev, so še naprej dramatične. Pomoč sirskim beguncem zato ostaja prednostna naloga EU, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi programa dejal Stilianides.

Turčija gosti več kot tri milijone beguncev, pri čemer jih več kot 90 odstotkov živi zunaj begunskih centrov. Napovedanih 348 milijonov je del skupne pomoči v višini treh milijard evrov, ki naj bi jih EU letos in prihodnje leto namenila za begunce in gostiteljske skupnosti v Turčiji, je še pojasnil komisar.

EU se drži svojih zavez, da bo pomagala Turčiji pri soočanju z begunsko krizo. Sodelovanje s turškimi oblastmi je odlično, je zatrdil komisar. (sta)

emigranti-mnozica

Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    Kaj pa ZDA, ki so povzročitelj vsega zla na Bližnjem vzhodu?Koliko pa bodo oni prispevali?Ali pa bodo še naprej nekaznovano ustvarjali kaos po svetu!Če oni, s svojimi angleškimi podrepniki, ne bi uničili Sadama in Gadafija, sedaj pa se močno trudijo uničiti Asada, bi na Bližnjem vzhodu bil mir.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen