British American Tobacco napovedal novih 30 milijonov evrov investicij na Hrvaškem

0

british-america-tobaccoMultinacionalka British American Tobacco (BAT) je danes napovedala, da bodo v prihodnjem obdobju vložili dodatnih 30 milijonov evrov v tovarno v Kanfanaru nedaleč od Rovinja na Hrvaškem. Kot so dodali, so letos vložili 20 milijonov evrov. Opozorili so, da se na Hrvaškem četrtina vseh cigaret prodaja na črnemu trgu.

Predsednik uprave BAT Ram Addanki je na današnji novinarski konferenci v Rovinju poudaril, da je bil nakup vodilnega proizvajalca tobačnih izdelkov v regiji Tobačne tovarne Rovinj (TDR) odlična poteza ter da so zadovoljni z dosedanjim poslovanjem na Hrvaškem, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

BAT ima v sosedni državi nekaj manj kot 53-odstotni tržni delež. Tovarna v Kanfanaru proizvaja 7,5 milijard kosov cigaret letno, več kot polovico pa prodajo zunaj Hrvaške.

Addanki je poudaril, da so začeli izvažati tobačne izdelke iz Kanfanara na nove trge, kot so Nemčija, Madžarska, Grčija in Bolgarija.

Trdi, da se na trgih v regiji krepi črni tobačni trg ter da na Hrvaškem 25 odstotkov prodaje poteka mimo zakonov, kar je velika izguba tudi za državni proračun.

Kot so izračunali, imata državna proračuna na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini letno za približno kot dve milijardi kun (263 milijonov evrov) manj prihodkov, ker se v teh dveh državah na črnem trgu vsako leto proda 4,5 milijarde kosov cigaret in drugih tobačnih izdelkov.

Predlagali so, naj državi bolj natančno načrtujeta zvišanje trošarin na tobačne izdelke.

BAT je pogodbo o prevzemu TDR z rovinjsko Adris grupo podpisala maja lani. Transakcija je bila po odbitku dolgov TDR vredna 505 milijonov evrov.

Poleg sodobne tobačne tovarne v Kanfanaru so prevzeli tudi tovarno embalaže ter distribucijsko in maloprodajno mrežo Adris grupe, vključno z deležem v maloprodaji Tiska, ki je v večinski lasti koncerna Agrokor.

BAT se je obvezal, da bo proizvodnjo v Kanfanaru ohranil še najmanj pet let po prevzemu. V primeru predčasnega zaprtja tovarne bo moral zagotoviti dodatnih 50 milijonov evrov.

British American Tobacco, ki ima v svojem portfelju med drugim blagovne znamke Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall in Rothmans, je druga največja tobačna družba na svetu po tržnem deležu, svoje izdelke prodaja v več kot 200 državah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen