Zver na okrogli “medijski” mizi spomnil na ključno: Pravica do objektivnih informacij zapisana tudi v slovenski ustavi!

12

Sogovorniki so na današnji okrogli mizi ob 20-letnici izhajanja tednika Demokracija poudarili predvsem pomen pluralnosti slovenskega medijskega prostora. Za večjo raznolikost pa bi lahko poskrbela tudi država, so še izpostavili na dogodku, ki sta ga pripravila evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) in Inštitut Jožeta Pučnika.

Zver je ob tem poudaril, da je pravica do objektivnih informacij zapisana tudi v slovenski ustavi. Po njegovih besedah je za normalno obveščanje potreben medijski prostor, ki je politično uravnotežen. Pri tem bi morala z regulacijo svojo vlogo odigrati tudi država, je dejal Zver. Tako bi lahko po italijanskem zgledu ustanovila sklad, iz katerega bi pomagali medijem, ki se težko preživljajo, je dodal.

Italija je namreč po besedah tržaškega novinarja in urednika Iva Jevnikarja ustanovila sklad, v okviru katerega bodo odslej sofinancirali predvsem zadruge časnikarjev, manjšinske in neprofitne medije ter tudi medije za slabovidne. Tako v Italiji tudi država skrbi za pluralizacijo medijev, pri čemer je Jevnikar poudaril, da je italijanska medijska krajina že sicer zelo raznolika.

O pomenu pluralnosti pa je spregovoril tudi novinar Miro Petek, ki je izpostavil, da je slovenski medijski prostor deformiran in neuravnotežen. Dejal je še, da je v Sloveniji na medijskem področju zgolj kvantiteta, manjka pa kvaliteta. V razvidu slovenskih medijev je namreč po njegovih besedah vpisanih več kot 2100 medijev.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]20 LET TEDNIKA DEMOKRACIJA. V slovenskem rdečem medijskem okolju je to dosežek par excellence! Več o tem TUKAJ. [/su_box]

Petek je poudaril še, da slovenski časniki bralcev ne izgubljajo zgolj zaradi novih medijskih platform, temveč tudi zaradi svoje enostranskosti, uredniške politike in pisanja.

Zver je ob tem dejal, da se situacija spreminja tudi v medijski krajini, saj ljudje prek družbenih medijev sodelujejo pri njenem soustvarjanju.

Okroglo mizo so pripravili ob 20. obletnici izhajanja tednika Demokracija, ki je po besedah njenega urednika Metoda Berleca razkrila številne pomembne zgodbe. Zver pa je medtem dodal, da so bili njeni novinarji pod stalnim pritiskom sodišč.

Sogovorniki so uvodoma predstavili tudi zgodovino Demokracije, ki je pod tem imenom izhajala že v letih 1918 in 1919. Časnik pod tem imenom je izhajal tudi po drugi svetovni vojni na območju Trsta in Gorice. Demokracija se je imenovalo tudi glasilo Slovenske demokratične zveze in Demosa med letoma 1989 in 1991. Današnji časnik, ki se je leta 2000 preoblikoval v revijo, pa je začel izhajati 5. septembra 1996. (sta/ured)

milan-zver-demokracija

Št. komentarjev: 12
 1. Kiki pravi

  Bravo Zver, zabil je žebljico na glavico! Pluralizacija in nepristranskost medijev sta ustavna pravica vsakega državljana!

 2. skarabej pravi

  Ej kako tale Zver prizanesljivo govori o lažnivcih.
  Je resnica in je laž, druge strani NI.
  Mediji na slovenskem 99,9% lažejo! In to še takrat, ko je resnica evidentna in jo skušajo izkrivljati. Lopovi pri belem dnevu, mi jih celo plačujemo v obliki rtv prispevka celo prisilno.
  Kučanov kuplaraj.

 3. OPOMIN pravi

  ne nebomo plačevali janševega kupleraja, novo tv in demokracijo

 4. Aurelius pravi

  Ja, seveda, opomin, saj bedaki s tabo na čelu lahko še naprej financirate kućanov kupleraj (hanzi TV, dnevnik, delo, mladina, …) in s tem pomagate kaviarkomunajzarjem prati glave naivnih Slovencev. Le tako naprej, da bodo vaši gospodarji lahko še naprej nekaznovano kradli !!!

 5. opazovalec pravi

  Kiki, Skarabej, Aurelius, kako to, da se Janša in njegovi sotrudniki zelo pogosto pojavlja prav na hanzi TV. Če prav razumem, razni hojsi niti naročnine več ne plačujejo. A se Janša na hanzi TV pojavlja zato, ker je moral plačati zamujeno naročnino in še mastne obresti?

 6. Petrovc pravi

  KO MI NEKDO REČE, JAVNO,: “….Gospodarstvo Socialistične Republike Slovenije je bilo gnilo!…” In To na Debilna 24Tv , v službi konstantnih laži!
  Ko nekdo to izjavi, brez sramu, je za mene MRTEV! Ali laže ko pes teče ali pa pojma nima o čem govori!
  ZVER? NEIN DANKE!

 7. marč pravi

  Odličen uvid v slovensko medijsko krajino, kjer se desni mediji morajo še kako truditi, da preživijo na trgu, medtem ko se F571 financira iz državnih jasli. Podn od podna!

 8. beno pravi

  Naša medijska krajina je deformirana do konca – z razlogom seveda. Da lahko rdeča kamarila še vedno brez vsakršnega medijskega nadzora krade in lomasti po zadnjih ostankih javnega dobrega.

 9. skupa odzadaj pravi

  zverina

  še nekaj je zapisano v ustavi..

  pravica do veroizpovedi.

  torej je vsak krst otroka KAZNIVO DEJANJE!!

 10. haapy yack pravi

  hoj
  Čudn tale Zver? Včeraj so bile po vsej Nemčiji demonstracije proti TTIP in Ceta sporazumu. Slovenci pa niso dobili nobene verodostojne informacije o tem.
  Tale Zver je neki v rangu lažnjivih kljukcev.
  Ali pa je drugače?
  čao

 11. Justicus pravi

  Če Slovenija hoče v svetlo bodočnost mora pretrgati s tem načinom razmišljanja. Edini način je, da se reče kriminalu kriminal, laži laž, umoru umor. Edino tako ima lahko neka država trdne temelje in stabilnost ne glede na politično opcijo na oblasti. Drugače bo ta opcija ali druga videla, da nekdo ni bil kaznovan za civilne umore po vojni, bo “izkoristila” morebitno novo situacijo, Bog ne daj in spet, ponovno civilno klanje. Slovenija mora rešit ta problem, ali bo končala v močvirju mafijskih botrov in lastni krvi, bratov in sestra.

 12. Kulisa pravi

  @skupa odzadaj: milo receno, spokaj! Slovenija je dezela pametnih in pridnih. Ti me pases zraven!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen