Znani madžarski desničar in bombaš Budahazy obsojen na 13 let zapora

1

budahazyZnani madžarski desničar Gyorgy Budahazy, ki je dve leti z bombnimi napadi teroriziral madžarske politike, je bil danes obsojen na 13 let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po petih letih sojenja je sodišče v Budimpešti danes presodilo, da je 47-letni Budahazy odgovoren za vrsto bombnih napadov na domove politikov v letih od 2007 do 2009. Napadi niso terjali žrtev.

Na zatožni klopi je bilo še 16 soobtožencev. 14 jih je bilo obsojenih na od pet do 12 let zaporne kazni zaradi vpletenosti v nasilje.

Ko je tožilec napovedal, da se bo pritožil na izrečeno kazen, je v sodni dvorani izbruhnil kaos. Posredovati je morala policija, ki je iz dvorane odstranila približno deset Budahazyjevih privržencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Budahazy je ves čas zavračal obtožbe in trdil, da gre za montiran sodni proces. Danes je ob prihodu v sodno dvorano zavpil: “Svoboda!”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Budahazy je madžarsko javnost prvič opozoril nase leta 2002, ko je organiziral blokado mostu v Budimpešti v znak protesta proti zmagi socialistov na parlamentarnih volitvah tistega leta. Leta 2006 je bil eden od vodij nemirov, ki so izbruhnili, ko je takratni socialistični premier Ferenc Gyurcsany priznal, da je lagal, da bi zmagal na volitvah.

Madžarska skrajna desničarska stranka Jobbik je med sojenjem večkrat izrazila podporo Budahazyju. V odzivu na njegovo obsodbo je zapisala, da gre za nepravično sodbo in največjo sramoto v zadnjih 26 letih. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. KIDON pravi

    Agent mosada, ki se mu na Madžarskem ni izšlo…………………veliko lažje je bilo na ozemlju bivše juge, kjer so Židje izrabili novo definicijo države, vsekakor, prej kot republike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen