V Grčiji se zaradi groženj Ankare bojijo novega navala beguncev

0

V Grčiji se spričo groženj Ankare, da bo odpovedala dogovor z EU o upravljanju migracijskih tokov, če ne bo hitro prišlo do vizumske liberalizacije, bojijo novega navala beguncev in migrantov iz Turčije. Grški premier Aleksis Cipras bo zaradi teh skrbi in za preučitev stanja v prihodnjih dneh prekinil dopust, danes poročajo grški mediji.

V registracijskih centrih na otokih v Egejskem morju na registracijo trenutno čaka 10.200 ilegalnih prišlekov. A trenutno imajo grške oblasti na voljo za njihovo namestitev le 7450 mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bo begunski val znova dosegel obseg, kakršnemu smo bili priča pred dogovorom med EU in Turčijo 20. marca, ga Grčija ne bo mogla obvladati, pravijo v vladnih krogih v Atenah. Atenski časnik Ta Nea je to danes komentiral z naslovom Alarm v Atenah.

V Grčijo je februarja, pred dogovorom med Brusljem in Ankaro, iz Turčije v povprečju prispelo skoraj 2000 migrantov dnevno. Ta številka je nato strmo upadla. Aprila je bilo po uradnih podatkih dnevno povprečje 121, maja 55, junija 51, julija pa 59 migrantov.

A v prvih dneh avgusta je številka znova narasla in dosegla v povprečju 90 beguncev in drugih ilegalnih prišlekov dnevno. Samo v zadnjih 24 pa je Grčijo doseglo že 169 beguncev in drugih migrantov. (sta)

emigranti grcija hot spot

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen