Tudi iz koalicijskih vrst kritični toni zaradi (ne)dela Kolar Celarčeve

2

Tudi iz koalicijskih vrst ob napovedi interpelacije prihajajo kritični toni o delu ministrice Milojke Kolar Celarc. V SD bi ji po besedah predsednika stranke Dejana Židana dali čas še do konca leta, medtem ko je podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar nad njenim delom razočaran. Na ministrstvu za zdravje interpelacije ne komentirajo, dokler ne bo vložena.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je danes za STA opozoril, da so razmere v zdravstvu resne in da je ravno zaradi nezadostnega ukrepanja interpelacijo tudi pričakoval. V DeSUS so po njegovih besedah do dela ministrice za zdravje kritični, saj med drugim po skoraj dveh letih ne poznajo njenih načrtov in vsebinskih rešitev, pa tudi postavljanje prioritet pri zakonskih predlogih ni ustrezno.

Gantarja skrbi, ker je javnega zdravstva “iz dneva v dan manj”. Takojšnja reforma bi bila po njegovem prepričanju nujna, zlasti v delu, ki se tiče financiranja zdravstva, pa tudi na področju organizacijskih sprememb.

Izpostavil je tudi vedno večji razmik v stališčih z zdravniškimi organizacijami. Konflikt ni pot, ki bi pripeljala do dobrih rešitev, je opozoril Gantar in dodal, da ima Kolar Celarčeva težavo prav pri sodelovanju.

Na vprašanje, ali bi sama morala oditi s položaja, je odgovoril, da mora to sama oceniti. Dodal pa je, da ne bi bilo korektno, da bi kot koalicijski partnerji prispevali podpise za interpelacijo. Če bo do nje prišlo, bodo argumente “resno preučili”, je napovedal.

Prvak SD Dejan Židan pa je danes v izjavi za medije priznal, da je v slovenskem zdravstvu “akutna kriza” na področju dolgih čakalnih dob. Ob tem je spomnil, da je na to problematiko že pred meseci opozarjal Forum starejših SD.

Si pa Židan želi, da bi “se ministrici in njeni ekipi dalo nekaj mesecev miru”, saj se njene obljube nanašajo na obdobje do konca leta. Kot je pojasnil, ne gre le za zakonodajne predloge, ki bi stabilizirali zdravstveni sistem in ga naredili bolj učinkovitega, pač pa tudi za aktivno skrajševanje čakalnih dob.

Prav tako bi bilo po Židanovi oceni dobro, če bi ministrica in zdravstvene organizacije za neko obdobje “zakopali bojno sekiro” in začeli sodelovati. Na koncu leta pa bo mogoče oceniti, ali je tisto, kar je bilo obljubljeno, tudi narejeno, je še povedal predsednik SD.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je položaj v slovenskem zdravstvu na kratko komentirala po torkovem koalicijskem vrhu. Med drugim je izpostavila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu. Koalicija naj bi se z ministrico sicer sešla že v prihodnjih desetih dneh.

Danes pa je napoved interpelacije ob robu neformalnega srečanja z novinarji komentiral tudi podpredsednik vlade, sicer pa minister za javno upravo iz vrst SMC Boris Koprivnikar. Kot je dejal, je pojasnjevanje razlogov za interpelacijo stvar vlagatelja. Skozi potek interpelacije pa se bo po njegovih besedah izkazalo, ali je ta upravičena ali ne.

Je pa Koprivnikar poudaril, da od koalicijskih partnerjev pričakujejo, da se bodo držali koalicijske pogodbe. Vsak član vlade in vsak koalicijski partner ima pravico do svojega mnenja in ta različna mnenja po njegovih besedah tudi stalno izmenjujejo. Vendar pa kot koalicija nastopamo enotno, je še dejal.

V NSi so interpelacijo zoper ministrico za zdravje napovedali v torek, vložiti pa jo nameravajo v začetku prihodnjega tedna. Med osnovnimi vsebinskimi poudarki izpostavljajo podaljševanje čakalnih vrst ter pomanjkanje dialoga s socialnimi partnerji in drugimi deležniki.

Dosedanji odzivi iz opozicijskih vrst kažejo na to, da bi poslancem NSi lahko uspelo zbrati potrebnih 10 poslanskih podpisov pod interpelacijo. Doslej so podpise že napovedali nekateri nepovezani poslanci, vendar pa so do njenega dela kritični tudi v nekaterih drugih poslanskih skupinah. (sta)

milojka kolar celarc

Št. komentarjev: 2
  1. re gornjim pravi

    Ta baba si pa res zasluži nogo!

  2. kekec pravi

    Po sposobnosti ja samo še za nogo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen