Brazilski senat tudi uradno odstavil predsednico Dilmo Rousseff

0

Brazilski senat je danes prepričljivo izglasoval odstavitev predsednice Dilme Rousseff zaradi obtožb o poneverjanja proračunskih izkazov. Za odstavitev 68-letne predsednice je bilo potrebnih 54 glasov senatorjev, na koncu pa jih je njeno razrešitev podprlo 61. Proti jih je glasovalo 20, poročajo tuje tiskovne agencije.

Senat je sicer Rousseffovo že maja suspendiral, zdaj pa se je dokončal celoten proces. Njen položaj je že tedaj začasno prevzel podpredsednik Michel Temer, zdaj pa je postal predsednik do novih predsedniških volitev, ki so predvidene v letu 2018.

Rousseffova je bila kot prva predsednica Brazilije na položaju od leta 2011, ko je nasledila Luiza Inacia Lulo da Silvo. Odnesle so jo obtožbe o poneverjanju proračunskih izkazov, v ozadju pa je bila predvsem njena velika nepriljubljenost, potem ko je državno gospodarstvo zdrsnilo v recesijo, politiko pa začela pretresati afera za afero. Piko na i je postavila velika korupcijska preiskava, povezana z državnim naftnim podjetjem Petrobras. (sta)

dilma rousseff2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen