Pri Rovinju opazili skupino kitov glavačev

1

Potniki na turističnih ladjah so v sredo zvečer v morju pri Rovinju opazili tri kite, ki so plavali blizu ene od panoramskih ladij, poročajo hrvaški mediji. Kot dodajo, gre najverjetneje za zobate kite glavače, ki večinoma živijo v globljih vodah južnega Jadrana. Pristojni pa svarijo, da bi kiti lahko nasedli v plitvinah severnega Jadrana.

Turisti lahko na izletih z ladjicami pri Rovinju pogosto vidijo delfine, v sredo pa so presenečeno zagledali 12-metrskega kita, ki je plaval ob ladji. Amaterski video posnetek srečanja ladje in kita, ki ga je posnel eden izmed turistov, je objavil istrski novičarski portal regionalexpress.hr.

Nekateri turisti so poslali fotografije kitov hrvaškemu inštitutu za zaščito morja Plavi svijet, ki je potrdil, da gre za najmanj tri zobate kite glavače.

Na inštitutu so ob tem opozorili na nevarnost, da bi kiti nasedli in poginili, ker so prišli v plitvi severni Jadran. Verjetno gre za živali, ki so izgubile orientacijo in se poskušajo vrniti v globlje morje.

Spomnili so tudi, da se je pojav kitov glavačev v severnem Jadranu večkrat končal tragično za tega sesalca, ki je ena največjih morskih živali, na primer v letih 2000 in 2014 na severni jadranski obali Italije. (sta)

kit hlavac

Število komentarjev: 1
  1. KIDON pravi

    očitno imajo Židje kontrolo tudi nad morskimi psi……………..narod prebudi se, nikakor ne pobijajte morskih psov, selekcija je na POP tv.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen