Julij globalno najbolj vroč mesec v vsej moderni zgodovini

0

Letošnji julij se bo v zgodovino zapisal kot najbolj vroč mesec v moderni zgodovini. Znanstveniki so ugotovili, da je bilo globalno temperaturno povprečje najvišje v zadnjih 137 letih beleženja podatkov. Dosedanji rekord je nosil lanski julij. Znanstveniki so zabeležili tudi 15. zaporedni mesec postavljanja novih temperaturnih rekordov.

Ameriška uprava za oceane in ozračje (NOAA) je pri meritvah upoštevala temperature, izmerjene na kopnem in v oceanih po vsem svetu. Povprečna temperatura je bila najvišja tako za mesec julij kot za kateri koli drug mesec v evidenci, ki jo vodijo od leta 1880, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili, “so bile julija letos temperature za 1,57 stopinje Fahrenheita (0,87 stopinje Celzija) nad temperaturnim povprečjem v 20. stoletju”. Lanski julij je imel višje temperature za 0,11 stopinje.

Znanstveniki ocenjujejo, da so k porastu temperatur v letošnjem juliju prispevala uporaba fosilnih goriv in otoplitev oceanov zaradi El Ninja, do katerega je prišlo konec meseca.

Tudi 15 zaporednih mesecev postavljanja novih temperaturnih rekordov je rekord v 137-letnem obdobju.

Nacionalna uprava za oceane in ozračje je podatke objavila dva dni po Nasinih mesečnih podatkih, ki so letošnji julij prav tako prikazali kot vročinskega rekorderja, še navaja AFP. (sta)

vreme sonce3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen